България е една от страните, които заемат водещо място по

...
България е една от страните, които заемат водещо място по
Коментари Харесай

Доц. Сотир Марчев: Час повече сън намалява сърдечносъдовата смъртност


България е една от страните, които заемат водещо място по сърдечносъдови болести в Европа. Очаква се до 2030 година броят на умрелите от този проблем да доближи 23 млн. души. Това стана ясно преди дни, когато у нас отбелязвахме Световния ден на сърцето (29 септември). Кои са главните заболявания, които поразяват сърцето на българина и можем ли да се предпазим от тях, разяснява доцент Сотир Марчев .

Доц. доктор Сотир Марчев е шеф на Университетска профилирана болница за интензивно лекуване по кардиология в град Плевен.

Завършва с отличен триумф Медицинския университет в София през 1987 година Има две специалности - по кардиология и вътрешни заболявания. През 2008 година приключва магистратура "Бизнес администрация със специализация здравен мениджмънт " в УНСС.

Специализирал е ехокардиография във Виена към Европейското кардиологично сдружение, инвазивна кардиология и електрофизиология в Университетска болница в Осака, Япония, както и ехокардиография във Виена към Европейското кардиологично сдружение.

Към сегашния миг доцент Сотир Марчев е изпълнителен шеф на Българския кардиологичен институт, доцент по кардиология към Медицински университет - Плевен, републикански съветник по кардиология, член на Управителния съвет на Българска асоциация по ултразвук в медицината, почетен член на Европейското кардиологично сдружение (FESC), упълномощен ехокардиографист на Европейското кардиологично сдружение, член на публицистичната гилдия на списания "Българска кардиология ", "MD ", "Кардио D " и "Topmedica ", съосновател и член на Управителния съвет на Асоциация на частните лечебни заведения в България.

Има 100 научни изявления и 14 книги в региона на кардиологията, вътрешните заболявания и общата медицина.

- Доц. Марчев, кои са здравословните проблеми, които поразяват най-често сърцето на възрастните хора?

Най-честият проблем, който от ден на ден нараства лавинообразно, е че в България има доста възрастни хора, които няма кой да гледа. Те имат съвършени деца, някои от които даже работят като доктори в центъра на Париж и лекуват елита на Франция, други работят в Лос Анджелис и лекуват елита на Холивуд, само че не могат да гледат майките и бащите си тук в България. Затова главното нещо, което би трябвало да създадем с нашите татковци и майки, e по-дълго да могат да се гледат сами, по-дълго да са си с акъла и физическата интензивност, по-дълго да се самообслужват. За тази цел са нужни няколко неща. Няколкостотин километра по-надолу от София има един остров Кос. Там малко повече от 2 хиляди години един лекар, наименуван Хипократ е споделил, че болният се лекува с дума. Ако не стане по този метод - с медикаменти, а в случай че и това не помогне – със скалпел. Тоест пациентите се лекуват с дума.

Първото значимо нещо е да накараме възрастните хора да се движат. Колкото човек се движи, толкоз ще има по-добра физическа интензивност и ще е повече с акъла си. Затова моят съвет е хората да се движат колкото могат. Също по този начин да се хранят и по-здравословно.

Това, което до момента кардиолозите сме постигнали, е да научим обществото посредством вас медиите, че има една болест високо кръвно. Тя се познава като си премериш кръвното на предмишницата. И се лекува като си пиеш хапчетата, с което си удължаваш живота и намаляваш риска от инсулт. Toва е един от методите, които и повече от читателите го знаят. Колко го извършват, това е обособен въпрос. Следващата ни цел е да знаят хората, че има и предсърдно мъждене. Старото му име бе безспорна аритмия.

- По какъв метод можем да познаем, че имаме предсърдно мъждене?

Дори не ни би трябвало уред, с цел да познаем тази болест. Ако на обикновено здравите хора пулсът е равномерен, то при предсърдното мъждене, от един сърдечен удар до различен дистанцията е инцидентно, случайно, безредно. Няма никакъв темп и по тази причина заболяването преди време се наричаше безспорна аритмия. Тази болест е открита доста преди електрокардиограмата. Сега с електрокардиограмата потвърждаваме, че я има, само че човек може да я познае и без нея - по това, че сърцето му почва да бие безредно. Когато тази болест се лекува, също се понижава риска от инсулт.

- Колко типа предсърдно мъждене има?

То бива три типа – еуфреквентно, при което междинният ни пулс се към 70-80; брадиформа на предсърдно мъждене (забавяне), когато пулсът е безреден, само че усреднен е към 40-50 и тахиформа (учестяване) на предсърдно мъждене, при която пулсът е безреден, само че усреднен е над 100.

- Какви затруднения може да аргументи предсърдното мъждене?

Предсърдно мъждене единствено по себе си предизвиква адинамия, изнемощялост, понижени функционални благоприятни условия. В случая когато пулсът е невисок или висок, предизвиква повече недоволства.

Сърцето на естествените хора има четири кухини – две камери и две предсърдия. Нормално и четирите се редуцират. При предсърдното мъждене двете предсърдия не се редуцират. Те са като пасивна тръба. Това е като все едно на колата да имаш четирицилиндров мотор и два от цилиндрите й да не работят. Но до момента в който на нас ни би трябвало по-специфична техника, с цел да забележим, че цилиндрите на колата не работят, при сърцето това, че двете предсърдия не се редуцират, се познава елементарно. Пипва се пулса и в случай че от удар до удар растоянието е инцидентно, в случай че сърдечната активност е безусловно аритмична, значи, че има проблем. По-големият проблем е, че кръвта се задържа в кухините, тъй като няма какво да ги бута и се съсирва. Кръвта тромбозира вътре в предсърдията и тези тромби могат да се откъснат и да идат някъде из тялото, където да запушат някой кръвоносен съд. Най-гадният вид е когато те се откъснат и запушат кръвоносен съд в мозъка. Тогава се получава емболичен мозъчен инсулт или исхемичен мозъчен инсулт. Първо, че не се редуцират предсърдията и човек има по-малки функционални благоприятни условия, второ – има риск от мозъчен инсулт.

- Какво е лекуването на предсърдното мъждене? Има ли новаторски способи?

Причината да занимаваме читателите с предсърдното мъждене са две съществени. Това е болест на възрастните хора, тя е най-честата непрекъсната аритмия в човешкия жанр. Колкото повече остарява нашето общество, толкоз и предсърдното мъждене става все по-често. Има медикаменти, които пречат сърцето да излиза от темп или да получаваме пристъпи на предсърдно мъждене. При някои хора те учестяват, учестяват и стават непрекъснати. Част от въпросните медикаменти по-рано не се внасяха в България. Например флекаинидът (flecainide) е химическа субстанция, която у нас до неотдавна никой не внасяше, само че към този момент я има на пазара. Освен това актуалната медицина измисли лекарства, които са по-лесни за приложимост от старите. Има и втора група лекарства, които пречат на кръвта да се съсирва в предсърдията.

Сега има по-нови антикоагуланти, които са по-удобни за приложимост от старите. При тях трябваше най-рядко на 45 дни да вървиш и да си измерваш съсирваемостта на кръвта. Например излизаш от работа, взимаш възрастния си родител, водиш го в лабораторията. Там му мерят кръвосъсирването. Прибираш го вкъщи, след това отиваш в лабораторията, взимаш резултата. От там се свързваш с лекаря и той ти споделя по какъв начин да промениш дозата. И горе долу, в случай че си добър наследник или щерка, е хубаво да го правиш. Благодарение на новата група медикаменти това се промени. Това са ривароксабан (rivaroxaban), апиксабан (apixaban) и дабигатран (dabigatran etexilate). С тях положителните деца нямат грижата да вървят в болничното заведение през 45 дни.

- През последните години от ден на ден младежи страдат от разнообразни сърдечносъдови болести. Каква е повода?



Навремето имаше всеобща приватизация и аз си купих акции от „ Благоевград “ БТ, тъй като бях твърдо уверен, че българинът пуши та пушек се подвига и българските цигарени заводи в никакъв случай няма да изгубят пазара. Познах. Тоест главният проблем е, че младежите пушат пъклен доста и пушат съвсем толкоз, колкото в Япония. И по тази причина когато в болничното заведение пристигна младеж с инфаркт, аз постоянно го запитвам по какъв брой пуши. Винаги когато млад човеке с инфаркт, или е пушач, или е с инфаркт. Пушачите не подвигат кръвно повече от тези, които не пушат. Тоест, в случай че кажа на един човек да спре цигарите, кръвното няма да му спадне. Цигарите качват пулса. Примерно, като пристигна при мен младеж, който се оплаква, че пулсът му е непрестанно висок, или го запитвам дали пуши, или в случай че е млада жена, я запитвам дали има проблеми с вените по краката. Както знаем, цигарите са един от дребното потвърдени канцерогени и водят до по-висока сърдечна смъртност.

Друго нещо е, че младежите не спят задоволително. Родители споделят, че като отидат в учебно заведение, децата им напряко спят първите 1-2 часа. Те са остро недоспали. Като пораснат, недоспиването води по-често до депресии, до раздразнителност, покачва и сърдечносъдовия риск. Предстои промяна на времето. В този ден наесен, когато се даде на обществото един час сън повече, сърдечносъдовата смъртност ще спадне.

Свързани публикации.. България е на водещо място по сърдечносъдови болести 0 5 съвета за по-здраво сърце 0 Предсърдно мъждене – по какъв начин се лекува най-честата трайна сърдечна аритмия 0

- Освен тютюнопушенето, кои са другите рискови фактори за появяването на сърдечносъдови болести?

Друг огромен рисков фактор е острият стрес. Той предизвиква едно заболяване на сърцето, което се назовава стрес индуцирана

кардиомиопатия (Синдром на разрушеното сърце), само че в този момент все по-често се назовава тахо цубо синдром. Хората, които имат някакъв огромен стрес, примерно научават, че са заболели от рак, че партньoрът им в живота е умрял, че са изгубили огромна сума пари или, недай си боже, се е случило нещо с децата, получават от стрес индуцирана

кардиомиопатия и смъртността при тях е голяма. Тези заболели умират повече, в сравнение с хората с инфаркт. Ако в болничното заведение ни докарат човек с инфаркт, ние му вършим интервенционална процедура, отпушваме запушените артерии и му оказваме помощ. А на тези със Синдром на разрушеното сърце няма по какъв начин да им помогнем, тъй като даже нямаме сигурни медикаменти.

- Колко постоянно би трябвало да вървим на профилактични прегледи, с цел да се предпазим от заболявания на сърцето?

Колкото човек е по-болен, толкоз по-често би трябвало да върви на лекар. Колкото е по-здрав, толкоз по-рядко. Моята кола е от желязо, стомана и страната ме задължава годишно веднъж да отивам на механически обзор. Когато човек се усеща здрав като шведска стомана, веднъж годишно е хубаво да мине през лекаря. Но сърдечноболните би трябвало да вървят на профилактичен обзор най-малко два пъти годишно. Щом сме на вълна коли, когато сменяме зимните гуми с летните или когато дамите на открито тръгнат с къси поли, това е моментът, в който си прибираме зимните облекла и вадим летните. Тогава се трансформират температурите и е уместно болните да сменят медикаментите. Тоест те имат летни и зимни дози. Така че, когато се запролети и се стопли, е хубаво сърдечноболните да отидат на лекар, а вторият път – през есента, когато застудее и още веднъж вадим зимните облекла от шкафа. Много от сърдечноболните ги викаме някой път и на месец-два.

- Кои са стъпките към вярната профилактика?

Освен да не пушат, хората би трябвало да се движат най-малко 45 мин. на ден. Препоръчвам умерени натоварвания, в които вземат участие всички мускулни групи. Ходенето, плуването, каране на колело са добър вид. По отношение на храните предлагаме да не се злоупотребява с наситени мазнини. Трябва и надзор на телесното тегло. Архивите на английските животозастрахователни компании демонстрират връзката сред тежестта и смъртността. Или здравословното тегло е растежът в сантиметри минус 100, както за мъжете, по този начин и за дамите. Доказано е, че над 60 години хората с леко наднормено тегло живеят толкоз, колкото тези с обикновено.

Другото значимо нещо е надзор над кръвното. Нормата за кръвно е 140 на 90 и за множеството хора бихме желали да е под тези граници. Има такива, които пушат доста, имат огромно наднормено тегло и ние не съумяваме да ги накараме да отслабнат, да понижат цигарите и единственото нещо, което можем да създадем, е да ги накараме да гонят кръвно към 120 на 80. Ако един пациент е с наднормено тегло, пуши доста, по-добре е да гони кръвно 120 на 80 и поне да компенсира рисковите фактори. Но в случай че той спре цигарите, кръвното под 140 на 80 е добре. Освен това контрола над телесното тегло и здравословното хранене служат и за понижаване на риска от диабет.

Сънят също е доста значим. Трябва да спим задоволително, приблизително 8 часа на денонощие. Колкото повече човек е по-млад, толкоз по-малко сън му би трябвало. И противоположното – колкото по-стар е, от толкоз повече сън се нуждае. За възрастните са нужни 7 часа, за децата 9 часа, а за хората на междинна възраст – 8. Съвременните смарт телефони имат освен тревога за пробуждане, а и за напомняне да си легнеш. Хубаво е да лягаме и ставаме едновременно, тъй като тогава имаме по-голям късмет да спим по- сполучливо. Освен това не би трябвало да прекаляваме с топлината в стаята. Ако е доста топло в помещението, не може да се спи. Не е добре и да прекаляваме с храната преди ястие. Ако сме доста преяли, на претъпкан корем се спи неприятно, само че и на апетит също. Светлината също е от голяма важност. Нищо не пречи повече на съня, в сравнение с тя. Хубаво е в часовете преди лягане към нас да няма електронни устройства, които да ни светят.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР