България е част от решението на проблема с миграционния натиск

...
България е част от решението на проблема с миграционния натиск
Коментари Харесай

Мария Габриел: България е част от решението на проблема с миграционния натиск

Б ългария е част от решението на казуса с миграционния напън и нашето присъединение към Шенген ще направи контрола над външните граници на Европейски Съюз още по-ефикасен, съобщи вицепремиерът и външен министър Мария Габриел на взаимна конференция с австрийския външен министър Александър Шаленберг във Виена.

Пресконференцията бе излъчена онлайн в канала на австрийското външно министерство в YouTube.

Вицепремиерът съобщи, че България поддържа визията на Австрия, че Шенгенското пространство би трябвало да се приспособява към новите действителности.

Габриел означи, че тематиката за Шенген е обвързвана с двустранните връзки сред София и Виена от позиция на развиването на бизнес връзките и на туризма.

Австрийският министър на външните работи Александър Шаленберг сподели, че България се „ движи в вярната посока “ за присъединение в Шенген, само че съгласно него има доста провокации в Шенгенското пространство, защото доста от страните връщат назад граничния си надзор. По думите му България би трябвало да постави още старания в охраняването на външните граници на Европейския съюз, а ветото на Австрия не е персонално ориентирано към България или Румъния. 

Шаленберг посочи, че Австрия е обградена от страни членки или асоциирани страни към Шенгенското пространство и все пак продължава да има най-големия дял претенденти за леговище в Европа.

" Австрийците обичат Шенген, само че остават с усещането, че сега системата не действа и не им дава възприятието за сигурност, от която се нуждаят ", добави той.

Meждувременно президентът на Австрия Александър Ван дер Белен счита, че решението на държавното управление на страната му да блокира присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство е " неправилно ".

Той подлага на критика остро и австрийския канцлер Карл Нехамер.

" Когато федералното държавно управление на Австрия сподели " не " на присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство, аз излязох с обществено изказване, в което споделих, че не съм склонен с решението на моето държавно управление. Не виждах смисъл да блокираме Румъния и България към Шенгенската система. Въпросът е доста по-широк, по какъв начин да направляваме потока от хора, търсещи работа или леговище в 27-те страни от Европейски Съюз. Намирам решението на австрийското федерално държавно управление за неверно, само че се надявам, че един ден ще бъде преразгледано. Имах няколко контакта с румънския и с българския президент Румен Радев. И през днешния ден смятам, че решението не беше вярно ", означи австрийският държавен глава.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР