България DW: Българинът е на ръба на прегарянето Защо в

...
България DW: Българинът е на ръба на прегарянето Защо в
Коментари Харесай

DW: Българинът е на ръба на прегарянето

България DW: Българинът е на ръба на прегарянето Защо в целия Европейски Съюз българите са най-неудовлетворени - освен от финансовото си положение, само че и от персоналните си връзки 21 ноември 2019, 21:51  DW: Българинът е на ръба на прегарянето
DW: Българинът е на ръба на прегарянето
 БАБХ: Продадени са 50 кг суджук, инфектиран с листерия
БАБХ: Продадени са 50 кг суджук, инфектиран с листерия
 Мистерията в един британски град - купища пари
Мистерията в един британски град - купища пари
 Трима души починаха при тежка злополука
Трима души починаха при тежка злополука
 Иззеха видеозаписи по случая с умрялото детенце
Иззеха видеозаписи по случая с умрялото детенце
 Страшен скандал и сръбски народен представител атакува България
Страшен скандал и сръбски народен представител атакува България
 Какво ще се случи с „ Гражданска отговорност ”
Какво ще се случи с „ Гражданска отговорност ”
 Взрив на парен казан срина постройка в Харманли
Взрив на парен казан срина постройка в Харманли

рез 2018 година жителите на Европейския съюз са били по-доволни от живота си, в сравнение с през 2013. Това сочат последните данни на Евростат, които изследват какъв брой задоволени са европейските жители от персоналните си връзки и от финансовото си положение.

Най-доволни от финансовото си състояние са датчани, финландци и шведи. А персоналните си връзки най-високо правят оценка малтийците, австрийците и словенците.

Все още ли сме най-нещастните в Европа

Къде е България?

Българите са на дъното и по двата индикатора. Средната оценка за финансовото положение е 4,3 от 10 пункта, само че въпреки всичко бележи растеж от 0,6 пункта спрямо 2013. Непосредствено преди българите се подреждат гърците, хърватите и литовците.

Българите са на дъното и по задоволеност от персоналните си връзки - тук оценката е 5,7 от 10 пункта. Прави усещане обаче, че по този индикатор България е отличник по растеж - удовлетвореността от персоналните връзки е повишена с 0,9 пункта през последните пет години.

Според доктор Пламен Димитров, ръководител на съюза на психолозите в България, неудовлетвореността от финансовото положение е елементарно обяснима. „ Българинът заплаща европейски цени с неевропейски заплати ", споделя психологът и прибавя, че за разлика от хората на Запад, българите всекидневно се сблъскват със съществени финансови и обществени проблеми.

"Българинът е доста резистентен, само че се постанова да понася голямо напрежение и по тази причина постоянно е на ръба на прегарянето “, споделя Димитров пред "Дойче веле ".

Положението в допълнение се утежнява от неналичието на съответна държавна политика по въпроса с психологичното здраве. „ Ние имаме огромни дефицити в грижите за психологичното здраве. Имаше една тактика, която обаче остана единствено на хартия. Специалисти, в това число от Европа, показаха на кръгла маса в Народното събрание своите рекомендации, само че няма кой да ги чуе ", споделя Димитров. Положението е трагично, прибавя психологът.

„ Има проблеми, които хронично не се вземат решение, а това единствено ги задълбочава. Повечето проблеми в региона на психологичното здраве произтичат от изискванията на живот и от метода, по който една страна провежда системата ", счита Димитров.

Защо австрийците са толкоз напред?

На другия полюс е Австрия, където българката Диана Карабинова от години работи като психотерапевт. Според нея решението се крие в положителното опазване на здравето и в достиженията в региона на предварителната защита. „ В Австрия се приказва относително намерено за проблеми като меланхолия или бърнаут ", споделя Карабинова и изяснява, че в Австрия отпуск по болест поради психологично заболяване никога не може да бъде причина за уволняване. Нещо повече даже: „ Да вървиш на психотерапия е напълно обикновено. Дори е симптом на висока трудова просвета ", споделя психотерапевтката.

Според данните на Евростат, австрийците са измежду най-доволните от персоналните си връзки. И това не е инцидентно. Докато в България самотата измежду възрастните хора е общоизвестен проблем, единствено във Виена има над 100 пенсионерски клубове, които оферират най-различни развлечения за възрастните хора.

И не е единствено това: "Почти всеки втори австриец е доброволец в някаква благотворителна организация. Там хората основават контакти, както в персонален, по този начин и в професионален проект ", споделя Диана Карабинова, само че прибавя, че тук роля играе и финансовият аспект. „ Ако би трябвало да работиш на няколко места и си притиснат финансово, нямаш мотивация да отделяш от времето си за доброволческа активност ", споделя Карабинова.

Психотерапевтката от години работи и с бежанци. При тях и при огромна част от останалите чужденци в Австрия се следи най-много този проблем: „ Жителите на Австрия от непознат генезис постоянно се усещат като непълноправни членове на обществото, а заради стичане на най-различни условия те нерядко имат и много по-ниски приходи ". С други думи: и една Австрия има своите проблеми за решение.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР