България дава убежище предимно на сирийци. Това показват данните на

...
България дава убежище предимно на сирийци. Това показват данните на
Коментари Харесай

В 9 от 10 случая даваме бежански статут или убежище на сириец

България дава леговище най-вече на сирийци. Това демонстрират данните на Евростат за 2017 година През м.г. 90% от случаите, в които страната ни е предоставила публично леговище на бежанци или мигранти, се отнасят до жители на Сирия, съобщи iNews.bg. Общо 1530 такива са получили формален бежански статут у нас. На второ място са иракчаните, които обаче са доста по-малко и като брой, и като % – надлежно 110 души или 6 на 100 от всички. Интересното е, че на трето място се подреждат хората, които не са имали никакво поданство. Броят им е доста дребен – едвам 25 души. Но България е единствената страна (сред членките Европейски Съюз плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, които също вземат участие в статистиката), в която на толкоз челно място се подреждат чужденци без поданство, които са получили публична протекция. Според данните на Евростат още 40 чужденци са получили публично право да обитават в България през 2017 година, като общият брой по този начин става 1705.

От статистиката излиза наяве, че страната ни в множеството случаи дава краткотрайна протекция на поискалите я и малко по-рядко бежански статут. От утвърдените 1705 подадени молби, 800 са били за публично признание за емигрант. На останалите 905 е дадена краткотрайна протекция.

Очаквано рекордьор по възложен бежански статут и леговище е Германия - 325 370. Това съставлява и над 60% от всички утвърдени молби за целия Европейски Съюз плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. На второ място се подрежда Франция с 40 600, трета е Италия с 35 100, четвърта – Австрия с 34 000, а челната петорка добавя Швеция с 31 200.

Общо Евросъюзът, дружно с 4-те други страни, участващи в статистиката, е дал формален статут на 538 120 жители на трети страни. Което значи, че на всеки 1 млн. жители от популацията се падат по 1050 бежанци и мигранти. Приблизително половината утвърдени молби са за формален бежански статут, а останалите – за краткотрайна протекция. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР