България да се противопостави на план на Европейската комисия за

...
България да се противопостави на план на Европейската комисия за
Коментари Харесай

Газовият бизнес скочи срещу по-висок акциз от 2023 г.

България да се опълчи на проект на Европейската комисия за повишение на акцизите върху другите типове газ сред 2 и 25 пъти от 2023 година, приканиха от Българска асоциация " Природен газ " и Българската петролна и газова асоциация в писмо до президента, премиера и водачите на парламентарните и извънпарламентарни политически партии, представено от медиите в понеделник.

Асоциациите упорстват да се изготви национална позиция по въпроса и да се организира публично разискване. Според двете браншови организации сходно решение, което се взема извънредно бързо в изискванията на здравна и енергийна рецесия с мотив реализиране на зелените европейски цели, ще повреди " трайно и необратимо " българската стопанска система.

Намеренията на Брюксел са от 2023 година акцизът върху природния газ, употребен като моторно гориво, или просто казано метанът да има минимална ставка сред 7,17 и 10,75 евро/гигаджаул, или сред 16 и 25 пъти повече от в този момент настоящата ставка. Ако сегашната ставка в България е 5 ст./кг, след една година ще стане 76 ст./кг, сочат плановете на БПГА.

В същия ценови диапазон се планува да е акцизът и за полутечен нефтен газ, употребен като моторно гориво или така наречен LPG. Това ще е към 3-4 пъти повече от актуалното акцизно облагане. В момента облагането е 30 ст./литър, от 2023 година би трябвало да стане 71 ст.

Предвижда се повдигане и на акциза върху природния газ, употребен за отопление, и минималната ставка да е сред 0.60 до 0.90 евро/гигаджаул, или сред 2 и 3 пъти от в този момент настоящата ставка. Акциз в този диапазон към този момент ще се заплаща и за природния газ като гориво за отопление за битови потребности. Такъв сега няма.

Според двете организации повишението на акцизните ставки върху енергоносителите ще докара до инфлация, неконкурентност на българската стопанска система и понижаване на потреблението.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР