България да се противопостави на план на Европейската комисия за

...
България да се противопостави на план на Европейската комисия за
Коментари Харесай

Газовият бизнес възропта срещу европлан за вдигане на акциза от 2023 г.

България да се опълчи на проект на Европейската комисия за повишение на акцизите върху другите типове природен газ сред 2 и 25 пъти от 2023 година, приканиха от Българска асоциация " Природен газ " (БАПГ) и Българската петролна и газова асоциация (БПГА) в писмо до президента, премиера и водачите на парламентарните и извънпарламентарни политически партии, публикувано и до медиите в понеделник.

Те упорстват да се изготви национална позиция по въпроса и да се организира публично разискване, само че съгласно двете браншови организации сходно решение, което се взема извънредно бързо в изискванията на здравна и енергийна рецесия с мотив зелени цели, ще повреди " трайно и необратимо " българската стопанска система.

Намеренията на Брюксел са от 2023 година акцизът върху природния газ, употребен като моторно гориво, или просто казано метанът да има минимална ставка сред 7.17 и 10.75 евро/гигаджаул, или сред 16 и 25 пъти от в този момент настоящата ставка. Ако сегашната ставка в България е 5 ст/кг, след една година ще стане 76 ст.8кг, сочат плановете на БПГА.

В същия ценови диапазон се планува да е акцизът и за полутечен нефтен газ, употребен като моторно гориво или така наречен LPG. Това ще е към 3-4 пъти повече от актуалното акцизно облагане. В момента облагането е 30 ст./литър, от 2023 година би трябвало да стане 71 ст.

Предвижда се повдигане и на акциза върху природния газ, употребен за отопление, и минималната ставка да е сред 0.60 до 0.90 евро/гигаджаул, или сред 2 и 3 пъти от в този момент настоящата ставка. Акциз в този диапазон към този момент ще се заплаща и за природния газ като гориво за отопление за битови потребности. Такъв сега няма.

Според двете организации повишението на акцизните ставки върху енергоносителите ще докара до инфлация, неконкурентност на българската стопанска система и понижаване на потреблението.

" Докато в Европа жителите и бизнесът ще понесат съществени негативи от нарастването на цената на енергоносителите вследствие на повишението на акцизните ставки, Китай и Съединени американски щати се връщат към потреблението на по-евтините, само че доста по-замърсяващи околната среда, въглища. В този подтекст стопанските системи на страните членки, изключително по-слабо развитите, каквато е и нашата страна, ще бъдат още по-малко конкурентоспособни. Същевременно, изгодите за природата са незначителни, с оглед дребния дял на Европа в територията и популацията на планетата ", отбелязва се в писмото им.

БАПГ и БПГА акцентират, че поддържат и вземат участие в самодейностите за запазване на здравословна среда за бъдещите генерации на човечеството, само че опазването на околната среда би трябвало да е съобразено със социално-икономическите резултати и действителните изгоди за природата.

Според тях повишението на акцизите върху природния газ, който емитира от 900 до 3800 пъти по-малко нездравословни излъчвания от въглищата и дървата, ще е контрапродуктивно.

Емисиите от LPG са неведнъж по-ниски от тези на стандартните петролни артикули и потреблението му от колите фрапантно понижава замърсяването на въздуха, а в страната ни има добре развита мрежа за зареждане с това гориво, което може да се употребява за прехода към нискоемисионна стопанска система, планувана на европейско равнище.

" Страната ни има и отлични благоприятни условия за развиване на тежкотоварния транспорт на артикули на различни горива, а точно ВНГ и природен газ. Поради липса на различен вероятен запас в
тази част на континента за прекосяване на нискоемисионен превоз, това е и единствената алтернатива за България в идващите 25-30 години ", написа в писмото.

В него се добавя, че неразвитата газификация досега в България основава благоприятни условия за бързо и елементарно понижаване на енергоемкостта на стопанската система, защото с използването на природния газ като примитивен енергоизточник, се заобикалят загубите при превръщане, транспорт и систематизиране. За доставката на 1 кВтч електрическа енергия в топлоелектрическите централи се влагат 5 кВтч първична сила под формата на лигнитни въглища. Съвременните газоразпределителни мрежи разрешават превозването на биометан и до 10 - 20% водород без спомагателни промени, с което се основават условия за декарбонизация на доставяната сила до крайните клиенти, пишат още двете браншови асоциации.

По думите им въвеждането на препоръчаните акцизни ставки в процеса на развиване на газификацията ще докара да закъснение и пораждане на проблеми с осъществяване на задачите за енергийни спестявания, чистотата на атмосферния въздух, понижение на излъчванията от парникови газове и реализиране на енергоефективна нисковъглеродна стопанска система.

Затова упорстват България да се опълчи на това желание на Европейска комисия като изготви общонационална позиция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР