България да предоставистаризенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип

...
България да предоставистаризенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип
Коментари Харесай

На извънредно заседание: Комисията по отбрана одобри изпращането на ракети за Украйна

България да предоставистаризенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от друг вид на Украйна, които да се употребяват за укрепване на
противовъздушната ѝ защита, гласоподава на изключително съвещание Комисията по защита. С 11 гласа „ за “, 4 „ срещу “ и един „ въздържал се “ планът на решение беше признат в комисията.

Проекторешението е импортирано през днешния ден (07.12.2023) отБойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Атанас Атанасов и група народни представители.

С него се предлага България да подари на Украйна „ неизправни, с отпаднала нужда или наднормативни портативни зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от друг вид “. Министърът на защитата ще дефинира непотребните количества в хода на провеждания Стратегически обзор на отбранителната политика. Очаква се описът да бъде подготвен през януари или февруари.

И в този момент има лист с неизправната техника в Дирекция „ Логистика “ на Министерството на защитата, само че би трябвало да се реши каква част от нея може да бъде дадена.

Ако документът бъде признат, Министерският съвет ще бъде длъжен да договаря с държавните управления на страни от НАТО за разполагане на Противовъздушна отбрана и брегови противокорабни ракетни комплекси за „ увеличаване на отбранителните качества на България “.

Вносителите оферират още у нас да се образоват до четири украински пехотни или механизирани роти годишно с общо 160 военни. Те ще идват като военнослужещи без персонално оръжие и бойна техника.

Освен това се планува Министерството на защитата да предприеме нужните дейности за присъединение и принос, съгласно опциите на България, към обединението от страни за създаване на качества на Военновъздушните сили на Украйна за потребление на самолети F-16, в това число за осъществяване на взаимни тренировки и потребление на въздушното пространство на страната.

Дебатите по тематиката минаха на висок звук и с остри рецензии. Николай Дренчев от „ Възраждане “ заплаши с боен съд, а Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия сподели, че „ ще пристигна Видовден “. Той се обърна персонално към зам.-министъра на защитата Атанас Запрянов.

„ В есента на Вашия живот да взимате такива решения. Не Ви ли е позор “, попита на висок звук Гуцанов.

Атанас Запрянов отговори, че е с дълготраен опит в армията и не се срами от взетите решения.

„ Въобще не се срамя. Всичко до момента, което сме дали на Украйна, е неизправно. Ако не ги предоставим, би трябвало да ги унищожим и да даваме пари. Нямам политически напън, работя като експерт. Никой не ни е изкомандвал в 2 без 5. Ние от дълго време търсим решение за тези неизправни ракети “,каза зам.-министърът на защитата.

Александър Вълчев от Има Такъв Народ съобщи, че имат подозрения във връзка с решението. Като причина за това той уточни, че решението е импортирано доста бързо през днешния ден и визира националната сигурност и ще вземат отношение след нужната инспекция.

„ Засега ще се въздържим “, сподели Вълчев.

По отношение на образованията Христо Гаджев изясни, че такива образования се провеждат в доста страни, в това число и Румъния и Полша, а зам.-министърът Запрянов уточни, че ротата идва като военнослужещи без персонално оръжие и без техника.

„ Ние ги образоваме. Не става въпрос за механизирана рота с цялостно въоръжение “, добави Запрянов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР