България да бъде сигурното и стабилно място в този несигурен

...
България да бъде сигурното и стабилно място в този несигурен
Коментари Харесай

Йотова в Дания: Само променена и стабилна България ще върне сънародниците ни от чужбина

„ България да бъде сигурното и устойчиво място в този нерешителен свят , място, в което знаете, че може постоянно да се върнете, място, което чака вас, вашите деца, вашите родители – това е съществена наша цел с президента Румен Радев. Надявам се, страната ни действително да е поела по пътя на смяната , тъй като единствено по този начин вие ще желаете да се върнете в нея. Да изтрием клеймото на страната с най-високи равнища на корупция, да бъдем предсказуеми и сигурни за вложителите “. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към българи, живеещи в Кралство Дания.

Наблюдава се наклонност на повишаване на българската общественост там. По публични данни за 2021 година българските жители са близо 11 500 души. Голям е процентът на висококвалифицираните експерти, ценени в датското общество.
 Президентство на Република България
В траялия три часа диалог вицепрезидентът, посланикът на България в Кралство Дания Светлан Стоев и наши сънародници разясниха въпроси, свързани с политическата и икономическата обстановка в България, както и нуждата от структурирана държавна политика за българите в чужбина. В срещата участваха и младежи, които възнамеряват да се върнат и да се развиват в родината.
 
Нашите сънародници споделиха за административните неуредици, с които се сблъскват в България. Една от аргументите за тях е неналичието на електронно ръководство. Обсъдена беше голямата разлика в стандарта на живот в България и Дания. На срещата се чуха оферти от страна на нашите сънародници за развиването на българската страна, както и за възстановяване на връзката с тях.
 Президентство на Република България
Общо беше мнението, че българите в чужбина са огромен капацитет за развиването на България и не трябва да се къса връзката с тях. Йотова посочи, че години наред българската страна няма действителна и структурирана политика за българите в чужбина. Обсъдена беше нуждата от институционализиране на представителството на българските общности зад граница, което ще реши редица проблеми, с които се сблъскват в страната, в която живеят.
 
За вицепрезидента една от главните цели в политиката за българите в чужбина е съхраняването на българския език, на българската просвета и нематериалност. Йотова има редица начинания, които поддържат жива връзката с България, поддържа такива инициативи на наши сънародници във всички елементи на света. Вицепрезидентът показа концепцията си за основаване на Български народен културен институт по образеца на Гьоте институт, Сервантес и други и уточни, че България е единствената страна в Европейски Съюз, която няма подобен институт.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР