България Боклукът, мафията, България, еврофондовете, има ли връзка По информация

...
България Боклукът, мафията, България, еврофондовете, има ли връзка По информация
Коментари Харесай

Боклукът, мафията, България, еврофондовете, има ли връзка

България Боклукът, мафията, България, еврофондовете, има ли връзка По информация на прокурор Никола Гратери шест мафиотски клана перат пари в Българи  Николай Киров 11 януари 2020, 10:07  Боклукът, мафията, България, еврофондовете, има ли връзка
Боклукът, мафията, България, еврофондовете, има ли връзка
 9% от медицинските неточности са от лекарска немарливост
9% от медицинските неточности са от лекарска немарливост
 Откриха нередности в 21 публични поръчки
Откриха нередности в 21 публични поръчки
 Нено Димов е притеглен като обвинен
Нено Димов е притеглен като обвинен
 Обявиха крайния период за договаряне на борбата Пулев - Джошуа
Обявиха крайния период за договаряне на борбата Пулев - Джошуа
 Уникално, българин сътвори хуманоиден робот в гаража си
Уникално, българин сътвори хуманоиден робот в гаража си
 Какво се договориха превозвачите и Борисов
Какво се договориха превозвачите и Борисов
 Нено Димов подава оставка. Каракачанов: показно ликвидиране
Нено Димов подава оставка. Каракачанов: показно ликвидиране

„ Мафията гледа на боклука като на новия кокаин, а България е апетитна дестинацията за складирането му,”, разяснява пред NOVA Антонио Никазо, един от най-големите специалисти по калабрийската мафия Ндрангета.

„ При телефонен диалог сред членове на Ндрангета, засечен от управляващите преди няколко месеца, излязоха нескрито много притеснителни обстоятелства. А точно, че търсят нови места, където да складират токсични и индустриални боклуци. Името на България, като евентуална дестинация, се загатваше постоянно в диалога. Това, с изключение на всичко друго, значи и още нещо - че връзката сред Ндрангета и българската проведена престъпност става все по-солидна. Вече не приказваме единствено за трафика на дрога, с който до момента най-често ги свързваше”, показва Никазо.

Борисов: Акции за боклука на още 7 места

„ Ндрангета е свирепа и жестока мафия. Там всички са родственици и никой никого не издава. Може би, един на хиляда задържани прави самопризнание. Кокаинът е най-доходоносния им бизнес. Всички към този момент използват кокаин - това е дрогата на масите. В Италия коства 50 евро на грам. В Колумбия цената е 1200 евро на кг. От един кг чист кокаин обаче, се вършат четири за продан”, регистрира прокурор Никола Гратери.

По информация на прокурора шест мафиотски клана перат пари в България. Причината са ниските налози. Гратери дава за образец хотел на българското Чероморие на стойност 160 милиона евро. Строежът бил спрян тази година - още преди да стартира.

Двете акции от предишния месец, в които се забърка името на България, не били свързани между тях, акцентира Никазо. Въпреки това обаче от известно време в Италия интензивно се приказва за връзка сред Ндрангета, България и боклука.

„ Ако не беше засечен този диалог и в случай че не беше спрян влакът, претрупан с отпадък, може би отпадъците щяха към този момент да са захвърлени някъде към вас и никой нямаше да знае за това”, прибавя Никазо.

Боклукът на италианската мафия в България, кой е забъркан

„ Всъщност, първоначално отровен отпадък се складираше в Италия. Освен в региона станал прочут като „ Тера дей фуоки” до Неапол, бяха открити и други противозаконни сметища. Но обществото реагира извънредно бурно против тоновете токсични боклуци, захвърлени в близост. Имаше митинги и кавги. Тогава започнаха да товарят боклука на кораби и го потапяха в Средиземно море, надалеч от Италия. Но и това не можеше да продължава постоянно. Трябваха им нови територии. В България, явно, някой е оказал помощ. Направил е по този начин, че част от този отпадък да стартира да идва у вас. Със сигурност е било обезпечено и място, където да се складира. Много е евентуално от българска страна да са престъпни организации, с които и преди са работили дружно - може би по каналите за трафик на дрога. Обикновено схемата е такава, спечелили са си доверието взаимно и в този момент просто сменят бизнеса”, счита Никазо.

„ За обработката на токсични боклуци, тъй че да не основават заплаха за живота и здравето, трябват пари. Страшно доста пари. Затова на този, който ги създава, му е доста по-лесно просто да ги захвърли някъде, като заплати на някого да направи това за него”.



„ Боклукът, сигурно, е източник на големи облаги. Въпреки че други постоянно го подценяват, мафията от ден на ден разчита на боклука като източник на приход. Това е печеливш бизнес, цяла промишленост даже и мафията от дълго време е поставила ръце върху него”, изяснява Никазо.

„ В момента Ндрангета е ужасно богата, най-много с помощта на кокаина. Когато влага тези пари обаче, към този момент не го прави в Италия, а тук-там, където е по-лесно да се скрие произхода им. Страни, където дейностите на проведената престъпност, не се наблюдават толкоз изкъсо. Затова Източна Европа е доста привлекателно място. А еврофондовете, които се насочват натам, ускоряват този интерес още повече. Едно време Ндрангета правеше това в Южна Италия. Създаваха най-различни сдружения със смесено присъединяване, вложиха, аплайваха, точеха фондове, перяха пари. Сега фондовете са главно във вашия район. Така, парите от дрогата се озовават необикновено елементарно на легалния пазар. Те схванаха, че не би трябвало да подвигат звук. Насилието и показните убийства към този момент не са част от метода им на работа, както беше преди. Сега съвременна е корупцията, еврофондовете и бизнеси като боклука, да вземем за пример. Стратегията им е друга - пробват се да са тихи и невидими”, прибавя Никазо.

Какво е правила българката, забъркана с мафията в Италия

„ Затова България в този момент би трябвало да вдигне доста звук, с цел да пресече желанията им и да не разреши да се трансформира във втора „ Тера дей фуоки”, където всяка година се записват от ден на ден случаи на онкозаболявания. Токсични течности от дълго време са се просмукали в почвата и кой знае какво чака хората от региона в бъдеще. Мафията не е италиански проблем, тя е проблем на целия свят, тъй като построява гигантска мрежа, в която оплита всички”, обобщава Антонио Никазо.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР