България би се поставила в странна ситуация, ако настоява на

...
България би се поставила в странна ситуация, ако настоява на
Коментари Харесай

Милен Велчев: Би било грешка, ако страната ни настоява на всяка цена да купи ЧЕЗ

България би се сложила в странна обстановка, в случай че упорства непременно да купи ЧЕЗ. Това сподели пред БТВ някогашният финансов министър Милен Велчев.

Той е безапелационен, че това би било неточност, тъй като на първо място страната до момента с нищо не е потвърдила, че може да ръководи стопанската система и огромните компании по-добре от частния бизнес.

„ Държавата по принцип е неприятен собственик и това не е процедура единствено в България. Мантрите, които стават в известна степен по-популярни в последно време, че страната би трябвало да се върне в стопанската система, не са потвърдени ”, акцентира Велчев.

„ Държавата сега води арбитраж против ЧЕЗ и никой продавач, в тази ситуация ЧЕЗ в Прага, не би си разрешил да остави в ръцете на своя конкурент в този арбитраж  в лицето на българската страна подобен сериозен лост за въздействие върху изхода на арбитража. Тоест, с цел да се съгласи ЧЕЗ да продаде своето поделение в България на българската страна, би трябвало да е реализирано взаимно задоволително решение по арбитража, което ще коства десетки или стотици милиони на страната ”, счита някогашният финансов министър.

Политическият инстинкт на премиера постоянно е бил доста мощен и сега той се пробва да предотврати популистките напъни на част от опозицията да извлекат изгоди от надълбоко хранените настроения в част от гласоподавателите в интерес на държавната благосъстоятелност, сподели Велчев.

Той отхвърли да е взел участие в срещи с банкери и уредници на скица за приватизиране на ЕРП-тата още преди Симеон Сакскобургготски да завоюва изборите, каквито информации се появиха.

„ Не е било моя работа да приватизирам енергетиката ”, акцентира Милен Велчев.

Той призна, че не познава Гинка Върбакова и за първи път е чул името й от медиите.

„ Възможно е тя да има ангажименти освен с банки, само че и с вложители в главния капитал на компанията ”, уточни Милен Велчев.

„ Може би Върбакова знае какво прави и има нужната финансова поддръжка да го направи. Това, че не я познаваме, не значи, че тя ще ръководи зле ЧЕЗ, в случай че се стигне до такава степен ”, означи той.

„ Не зная дали изобщо някой стои зад нея, допустимо е да е получила подкепа от финансови вложители, които са оставили в ръцете ѝ ръководството, тъй като й имат доверие ”, допусна Милен Велчев.

„ Всички контракти, които са подписани от страната и не престават да са в действие, би трябвало да обвързват и госпожа Върбакова ”, сподели още той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР