България би могла да се превърне в своеобразен мост за

...
България би могла да се превърне в своеобразен мост за
Коментари Харесай

България може да отвори „пътя на коприната" към Централна и Западна Европа


България би могла да се трансформира в самобитен мост за китайските товари и да отвори „ пътя на коприната" към Централна и Западна Европа. Това декларира министърът на превоза Ивайло Московски в отговор на депутатско запитване за транскаспийския транспортен кулоар, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Министърът напомня, че на 7 ноември 2013 година, в границите на втория Международен бизнес конгрес за превоз и логистика „ Новият път на коприната", извършен в гр. Астана, Казахстан, водачите на три от водещите компании в района - „ Национална казахстанска компания Темир Золи" АД, „ Азербайджански железници" АД и „ Грузински железници" АД, се сплотяват към концепцията за основаване на Координационен комитет за развиването на Транскаспийския Международен Транспортен Маршрут (ТМТМ), с оглед повишаване на товаропотоците сред Европа и Азия.

ТМТМ е самодейност на транспортно-логистични компании от Китай, Казахстан, Азербайджан, Грузия и Турция за транспорт на товари от Китай за Европа и назад по Транскаспийския маршрут, заобикалящ Русия.

През м. април 2016 година фирмите „ KTZ Експрес", „ ADY Експрес",„ GR - Логистика и терминали", „ Азербайджанска каспийска корабна компания" АД и „ ADY Контейнер" подписват Споразумение за основаването на Международен Транскаспийски транспортен консорциум, което слага следните задания: създаване на логистични артикули с висока степен на ориентировка към клиента; търсене на клиенти, както на изток, по този начин и на запад, с цел да се усили успеваемостта на потреблението на наличния преносим състав; образуване и мониторинг на контейнерния превоз на ТМТМ; определяне на трайни партньорски взаимоотношения с задгранични сътрудници в главните търговски страни на Консорциума; привличане на повече товарен трафик, които да употребява ТМТМ и неговите услуги.

През м. декември 2016 година е взето решение за основаване на Международна асоциация „ Транскаспийски интернационален транспортен маршрут", която стартира работа през м. февруари идната година. Членовете на Асоциацията са търговски или нетърговски организации, които се интересуват от съдействие с Асоциацията и могат да подкрепят нейното развиване. Членството в Асоциацията бива три типа: непрекъснат член, асоцииран член и сътрудник. Всеки член следва да заплати такса за разглеждане на документи, като за непрекъснатия тя е 1000 USD, а за асоциирания - 300 USD. След като участието бъде утвърдено, следва да се заплащат годишни вноски - за непрекъснати членове 77 500 USD, а за асоциирани - 22 500 USD.
 Ивайло Москвовски Ивайло Москвовски / БГНЕС
От началото на 2016 година „ БДЖ - Товарни превози" ЕООД води договаряния за присъединение към плана за развиването на Транскаспийския интернационален транспортен маршрут. Благодарение на своето стратегическо географско разположение, България би могла да се трансформира в самобитен мост за китайските товари и да отвори „ пътя на коприната" към Централна и Западна Европа, декларира Московски.

В продължение на извършените договаряния и изпратеното от страна на „ БДЖ - Товарни превози" ЕООД писмо за желание по отношение на присъединение на сдружението към Консорциума, в интервала 4-5 юли 2016 година „ БДЖ - Товарни превози" ЕООД бе хазаин на работна среща на Координационния комитет на ТМТМ, която се организира в гр. Варна. В нея от българска страна, с изключение на представители на „ БДЖ - Товарни превози" ЕООД, присъединяване взеха и представители на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, пристанищата Варна и Бургас, „ Параходство БМФ". В срещата участваха представители на Грузия, Азербайджан и Казахстан (железопътни и морски превозвачи, логистични компании). С цел запознаване с опциите на българските пристанища, в границите на срещата бяха проведени визити на фериботен комплекс Варна, пристанище Варна, както и на пристанище Бургас (Порт България Уест и БМФ Порт).

С цел развиване на съдействието с участниците в плана, представители на „ БДЖ - Товарни превози" ЕООД взеха присъединяване в разнообразни начинания, в границите на които бе показан капацитетът на Транскаспийския интернационален транспортен маршрут.

През 2017 година в „ БДЖ - Товарни превози" ЕООД е получена публична покана за присъединение на сдружението към Международна асоциация „ Транскаспийски интернационален транспортен маршрут". Към сегашния миг се обменя преписка сред Международната асоциация „ Транскаспийски интернационален транспортен маршрут" и „ БДЖ - Товарни превози" ЕООД по отношение на типа на възможното участие на сдружението в асоциацията. Тъй като непрекъснати членове са компаниите-основателки на асоциацията, то опциите пред „ БДЖ - Товарни превози" ЕООД е да бъде асоцииран член или просто сътрудник, се споделя още в писмения отговор на министъра. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР