България бе в активна наказателна процедура във връзка с нарушения

...
България бе в активна наказателна процедура във връзка с нарушения
Коментари Харесай

Служебният екоминистър: Даваме над 610 млн. лв. на 21 общини за по-чист въздух

България бе в дейна наказателна процедура по отношение на нарушавания на качеството на въздуха. Март месец съдът на Европейски Съюз одобри решение, с което дефинира, че жалбата на Европейската комисия е неприемлива.

" Първоначално Европейска комисия беше поискала да бъдат наложени еднократни и периодически наказания, като цената е забележителна – дневни санкции в размер на над 3000 евро. Това е еднократната глоба, а периодическата – над 28 000 евро дневно. Като сметки към сегашния миг няма да заплащаме над 13 милиона евро до този миг и към 20 милиона на година ", сподели пред bTV служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова. 

" Сега упоритостта на страната би трябвало да бъде още по-голяма, тъй като направихме крачка и би трябвало да продължим напред ", добави Карамфилова.

В тази връзка от през вчерашния ден процедурата " За по-чист въздух " по Оперативната стратегия " Околна среда " (ОПОС) е отворена за кандидатстване. Във фокуса на ограниченията ще са 21 общини, в които се следи проблем с качеството на атмосферния въздух. За тяхното установяване е взет интервалът пет години обратно.

" Тя е в размер на над 610 млн. лева Програмата е ориентирана към ограничения, които са свързани с възстановяване качеството на въздуха. Най-много средства ще бъдат ориентирани към Столичната община. Тези 21 общини са определени по отношение на мониторинга на качеството на атмосферния въздух и по-специално нарушаванията, които са регистрирани във връзка с фините прахови частици. Това са общини като Благоевград, София, Пловдив, Казанлък и други ", изясни още служебният екоминистър.

Около 85 000 семейства, които се отопляват на дърва и въглища, ще имат опция да получат безплатно нови екологично ефикасни уреди.

Незаконните действия по Черноморието ни и разораването на дюните

" Вече имаме проект график за засилени инспекции. Фокусът на районните инспекции в Бургас и Варна ще бъдат ориентирани към това да се ревизира качеството на морската вода и замърсяванията по плажната линия ", разясни министър Карамфилова.

Фокусът на актуалните инспекции ще бъдат и преместваемите обекти. Планират се взаимни инспекции и с общините.

По отношение на разораните дюни на Равда екоминистърът изясни, че тематиката е предпочитана за Министерство на околната среда и водите.

" Разораването на дюните се оказа една язва и всяка година се срещаме още веднъж и още веднъж. Сезирахме се, наложени са наказателни постановления ", добави тя.

Росица Карамфилова акцентира, че приема тематиката персонално и по тази причина е инициирала среща с министрите на районното развиване и туризма.

" Наличието на профилираните карти е основен инструмент, с цел да опазваме тези дюни и когато те се включат в кадастралните, да се знае има или няма дюни, може или не може да има строителство ", коментира още Карамфилова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР