България бързо може да се превърне в плацдарм за авангардни

...
България бързо може да се превърне в плацдарм за авангардни
Коментари Харесай

Замириса на война и политиците се разделиха на гълъби и ястреби

България бързо може да се трансформира в плацдарм за авангардни бойни групи и главно летище за интервенция на натовски самолети

Когато преди близо два месеца за първи път се появи новината, че висшият главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа ген.Тод Уолтърс предлага на съдружниците да разположат повече сили на Алианса в България и Румъния, заедно всички виновни фактори в България се надпреварваха да изясняват, че това е просто концепция, която в общи линии няма по какъв начин да се реализира, написа

Независимо че беше повече от ясно, че когато най-висшият американски боен в Европа, индивидът, който управлява всички американски сили на континента, каже нещо, то това в никакъв случай не е догадка, а просто нещо, което рано или късно се случва.

Първоначалната реакция на българските управляващи беше повече от странна

Първо, военният министър и досегашен министър председател Стефан Янев даде да се разбере, че даже и да има подобен сюжет, то той е изрично срещу разполагането на сили на НАТО на българска територия сега. Несвойствено за боен министър, той се вля в групата на миротворците, наричани постоянно "гълъби ", с апели за деескалация на спора САЩ-Русия по линия на Украйна.

Веднага по-късно се появи и министър председателят Кирил Петков, който разяснява, че в НАТО е обсъждано възстановяване на инфраструктурата по коридора Александруполис-Бургас-Варна-Констанца, а не изпращане на спомагателни военни в България и Румъния. После изненадващо разгласи по какъв начин с пари на НАТО щял да се строи втори мост над Дунав при Русе. И въпреки в началото и той мина в рубриката "миротворец ", единствено дни по-късно към този момент косвено се караше на военния министър, че приказва неща, които няма по какъв начин да са позиция на държавното управление, и че казаното от него е единствено персонално мнение.

Накрая министър председателят израсна до "ястреб ",

до човек с твърда позиция по отношение на Русия, който заявява изрично противоречие с анексирането на Крим и дестабилизирането в Източна Украйна, както и че позицията на България съответствува едно към едно с тази на НАТО.

В групата на "ястребите " се включи мигновено и някогашният министър председател Бойко Борисов, който извади хронометъра, с цел да засича какъв брой бърза е реакцията на българското държавно управление и на българския президент, и не му хареса, че румънците били реагирали по-бързо на настояването на Русия за извеждането на войските на НАТО. Това е същият човек, който разясняваше преди време, че

желае да вижда в Черно море единствено "платноходи, яхти, туристи, мир и обич ",

а не край курортите ни да се разхождат военни фрегати. А след това се биеше в гърдите като идеолог на основаването на морски център на НАТО във Варна.

При "ястребите " се оказа и група от десни политици. Например някогашният боен министър Велизар Шаламанов, който разясняваше по какъв начин би трябвало незабавно България да се откаже от съветското въоръжение. Или като дългогодишният шеф на разузнаването Димо Гяуров, който непосредствено разгласи, че би изгонил съветския дипломат. Пак там бяха и хората на "Да, България ", които имаха остра позиция против военния министър, само че може би поради мира в ръководещата коалиция някак си и те останаха на общата позиция, че

каквото каже НАТО, това е.

На тази позиция е и българският президент, който като същински "бял гълъб " разгласи, че настояването на Русия за евакуиране на силите на НАТО от България е недопустимо и безпредметно, тъй като в страната ни няма непрекъснато основани съюзнически контингенти и бойна техника. Той съобщи и че страната ни не приема ултимативни претенции от който и да било. Като че ли някой различен с изключение на Русия е предявил сходни претенции.

По остарял български бит родните политици постоянно се оплитат в кълчища, когато става дума за съществени тематики, които биха могли да имат и доста съществени последствия за страната.

А в съответния случай

едно се оказа политическото говорене, а друго - фактическата конюнктура

Всъщност тъкмо до момента в който президент, министър председател, боен министър, съпротива, политици си мереха кой е по-най-най хибрид родолюбец и атлантик, напълно публично бе оповестено, че Съединени американски щати и България стартират 6-месечни военни учения на полигона в Ново село. От военното министерство даже предизвестиха, че по отношение на провеждането на подготовката ще се прави предислоциране на военнослужещи с нужната екипировка, щатно въоръжение и бойни муниции от въоръжените сили на Съединени американски щати, както и на бойни машини на пехотата М2А3 „ Брадли “, танкове М1А2 „ Абрамс “, вертолети, транспортна, спомагателна и ремонтна техника. В рамките на взаимната подготовка ще бъдат провеждани стрелби на Учебен полигон „ Ново село “ и подготвителни полети на военните хеликоптери, написаха още от МО.

Няма потребност някой да е ходил в казармата, с цел да се запита

какви са тези учения от по половин година

Всъщност това е практиката от години, при която, с цел да не се споделя, че има непрекъснати елементи, те да се водят ротационни. Или казано другояче, Ново село е българска база, в нея американски бойци има непрекъснато, само че техният състав понякога се сменя. Всичко се случва под условни понятия като обучение, взаимна подготовка, интервенция, подготовка.

Все по-упорито обаче се приказва, че Съединени американски щати в действителност са на път

да ротират бригади "Страйкър " (Stryker) в Румъния и България

Това е бойна част от хиляди военни. Една от най-боеспособните елементи - 2nd Cavalry Regiment (2CR), наброява 4800 души. Те са със стотици машини - бойни, транспортни и инженерни, артилерийски елементи и подготвеност да се трансферират с транспортни самолети и се разпрострат в границите на 96 часа.

"Страйкър " са построени към високотехнологична интегрирана среда, подготвени са да се пазят от химически, биологични, радиологични и нуклеарни оръжия, както и да обезпечават засилена сигурност, въздържане на съперника и защита при спор най-малкото до момента в който дойдат тежки бронирани пехотни и Военновъздушни сили елементи.

На процедура България може

единствено за минути да се трансформира в плацдарм за бойни групи,

които бързо могат да бъдат прехвърляни в района - към Украйна да вземем за пример, която е единствено на неколкостотин километра от летищата в Граф Игнатиево и Безмер. Базата в Ново село, както и полигонът в Корен пък са доста комфортни места за централизация на бойни елементи, които да бъдат превозени доста бързо в близки точки.

Някъде тук

българският боен министър опитва да се опише като родолюбец,

като изясни, че даже и да е належащо да има повече сили на НАТО у нас, то това ще се направи с български сили. "Подготовката на военно наличие, подготовката на в допълнение увеличаване на това военно наличие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъдат направени при нужда и при взимане на политическо решение с български въоръжени сили ", разгласи в прав текст Стефан Янев.

Сигурно и за него обаче е повече от ясно, че България и българската войска, с нейното въоръжение, главно от преди 30-40 години, освен това съветско, даже руско произвеждане, мъчно ще уплаши някого. С няколко МиГ-29, освен това ремонтирани в същата тази Русия, със Су-25, ремонтирани в Беларус, с ракетни комплекси С-300 при налични към този момент С-500, с няколко танка Т-72 просто няма по какъв начин да стане. За кораби и военноморски сили дори дума няма да отваряме.

Затова е повече от явно, че при възможен спор България ще е просто

място, откъдето ще потеглят натовски войски

и ще изхвърчат натовски самолети. Испания ще изпрати 5 изтребителя Eurofighter Typhoon от четвърто потомство, а Холандия ще взе участие с два изтребителя F-35 от пето потомство. “България за момента не разполага с такива съвременни изтребители и по тази причина е значима солидарността на страните-членки на НАТО”, обясни Янев.

Очакванията са, че ще бъде интензивен американският контингент в Ново село, където ще се разгърне бойна група, сходна на тази, която е в балтийските републики и в Полша. Според военните крайната цел и нужда е в нашия район да се премине от приспособено към засилено предно наличие. Очаква се идването на дребен авиационен контингент, който да ускори българските качества за защита на въздушното пространство, както и идването на обособени кораби в Черно море, с цел да се ускори морското наличие на НАТО.

България е подписала контракт и е влезнала в Алианса, който планува при нужда и на процедура без съответна наша покана, да могат да бъдат предислоцирани в или през българска територия каквито сили се плануват от страна на управлението на НАТО. Това очевидно не е ясно единствено на българските политици. Дано не го схванат по сложния метод.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР