България 1867 г. - Към тази дата Георги Раковски вече

...
България 1867 г. - Към тази дата Георги Раковски вече
Коментари Харесай

Събития и случки на 1 януари

България

1867 година - Към тази дата Георги Раковски към този момент е изработил „ Привременен закон за националните горски чети за 1867-то лято ”. Може да се каже, че това е първият спазен български закон в новата история на България. През пролетта и лятото на същата година като собствен правилник го възприема дисциплинираната чета на Панайот Хитов.

1901г.-  В София потегля първият трамвай (14 януари остарял стил). Първоначално трамвайната мрежа, издигната от белгийски и френски компании е дълга 23 км и има шест маршрута.

1918 г.- Открит е Медицински факултет на Софийския университет.

1948 година - Създаден Народен куклен спектакъл в София (днес Столичен куклен театър).

1962 година - Извършена е парична промяна (обмяна). Според нея 10 „ остарели лв. ”, се равняват на 1 нов.

1966 година - Излиза брой първи на седмичника „ Поглед “, издание на Съюза на българските публицисти, един от най-популярните вестници в годините преди демокрацията.

1972 г.- С декрет на Държавния съвет Висшият педагогичен институт „ Паисий Хилендарски " е преобразуван в Пловдивски университет.

1975 г.- В България се вкарва пощенски код.

1986 г.-  България става променлив член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Същото се повтаря и считано от 1 януари 2002 година
Забавно е, че и в двата случая събитието е показано като самопризнание за България, за нейните ръководещи и външната им политика - надлежно комунистическата власт и кабинета на Национална движение „Симеон Втори" - Движение за права и свободи. Всъщност няма по какъв начин да е признание; 10-те страни непостоянни членки на Съвета, се дефинират по ротационен принцип, всички страни в Организация на обединените нации се редуват.

1993 година - България открива дипломатически връзки с Чехия и със Словакия. Това става в същия петък, в който влиза в действие мирното делене на Чехословакия, контрактувано през 1992 година

1999 година - Влиза в действие ново административно разделяне на България на 28 области. Географски те съвсем съответстват с окръзите, ненужно отстранени през 1987 година с промяната на Тодор Живков, която разчерта страната на 9 области.

2003 година - От този ден работодателите са задължени да записват в Национален осигурителен институт трудовите контракти на служащите и чиновниците си - до 3 дни след сключването им.

2004 В България стартира да се ползва наказването „ пробация “, в сходство с признатите по-рано разпореждания на Наказателния кодекс.

2005 година - Влиза в действие винетната система – такса за прилагане на пътната мрежа.

2007 година - Първи ден от пълноправното участие на страната ни в Европейския съюз. Влиза в действие Договорът за присъединение на България и Румъния към Европейски Съюз, подписан на 25 април 2005 година в Люксембург.

По света

45 прочие Хр. За първи път в историята Нова година (от наша позиция 46-а прочие Хр.) стартира на 1 януари. Това става с въвеждането на календарната промяна на римския всемогъщ властник Юлий Цезар (т. нар. Юлиански календар). По-късно традицията се размива, само че през XVI – XVII век, с одобряването на актуалния, Грегорианския календар, 1 януари си връща значимата роля.

1443 година - Папа Евгений ІV издава була за кръстоносен поход срещу турците. Този документ подтиква така наречен Дълъг поход на опитния маджарски пълководец Янош Хуняди и полския крал Владислав III Ягело през 1443 и (втори епизод) 1444 година
Походът е последният за епохата сериозен опит да бъдат отхвърлени нашествениците от Югоизточна Европа, в това число България. Той се проваля на 10 ноември 1444 година, в огромна борба край Варна, в която османците побеждават. Там, подхванал прекомерно смело нахлуване, е погубен 20-годишният Владислав – и го запомнят като Варненчик.
По някаква задявка на историята мъжът, който ясно показва на завоевателите противоположния път, е също полски крал и също е с „ номер 3 ” в своята фамилия. Той е Ян III Собиески, който през септември 1683 година смазва двумесечната османска блокада към изнемощелите бранители на Виена.

1959 година - Фидел Кастро с въстаническата си войска влиза в Хавана, прогонва проамериканския деспот Фулхенсио Батиста и взема властта в Куба.

1991 година - Страните членки на Съвет за икономическа взаимопомощ и на Международната банка за икономическо съдействие към Съвет за икономическа взаимопомощ минават към нова система на разплащане – в свободно конвертируема валута. Икономическият съюз на социалистическите страни публично и дефинитивно се разпада през септември с. година

2002 година - Новогодишните празненства в 12 европейски страни се сливат с въодушевено честване на една нова валута. Еврото влиза в обращение от този ден.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР