Българите в Западните покрайнини и тази година ще отбележат Националния

...
Българите в Западните покрайнини и тази година ще отбележат Националния
Коментари Харесай

В Босилеград честват 3 март с богата патриотична програма

Българите в Западните околности и тази година ще отбележат Националния празник на родината - 3-ти март . Това ще се случи на 1-ви март (петък) от 18:00 часа, когато историкът Ангел Джонев ще изнесе лекция за Освобождението от турско иго, а квартет " Славеите " на Надка Караджова ще извърши български патриотични и известни национални песни. Събитието е взаимно със Столична община, а входът ще бъде свободен.
Отбелязването на 3 март е част от културната стратегия на КИЦ-а и се отбелязва всяка година. Миналата година събитието включваше прочувствена културна стратегия - рецитал на актрисата Василка Сугарева и вокални осъществявания на патриотични песни от солиста на Софийската опера Константин Янков, със акомпанимент на акордеон от Йордан Велинов. На събитието участваха представители на Граждански комитет " Западни околности ", Адвокатска гилдия Кюстендил и жители на Босилеград.
Д-р Валентин Янев също поздрави гостите и напомни с обръщението си, че макар решаващия принос на Русия за Освобождението на България, българският народ не просто е консумирал свободата си, а я е извоювал в боевете на Шипка и Плевен.
КИЦ " Босилеград " от години насам отбелязва Освобождението на България, макар че в Сърбия на това не се гледа с положително око. Преди няколко години, да вземем за пример, против ръководителя на Демократичния съюз на българите бе формирано наказателно произвеждане, за това че бе поставил българския трикольор на балкона на КИЦ.
Сърбия кардинално приема с съмнение Националния празник на България, тъй като техните историци считат, че в честването на 3-ти март са заложени териториални искания към днешна Сърбия за основаване на Санстефанска България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР