Българите трябва да знаят къде отидоха 500 млн. за ремонта

...
Българите трябва да знаят къде отидоха 500 млн. за ремонта
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: Някои чекмеджета се пълнят всеки ден, но защо не се пълнят язовирите

Българите би трябвало да знаят къде отидоха 500 млн. за ремонта на язовири. 416 язовира е трябвало да бъдат незабавно ремонтирани с половин милиард лв.. Някои чекмеджета се пълнят всеки ден, само че желаеме да забележим за какво не се пълнят язовирите, съобщи в Народното събрание проф. Румен Гечев.
Българска социалистическа партия внася искане за одит на „ Монтажи “ ЕАД за интервала от 1 януари 2017 година до 31 декември 2020г. Народният представител от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев показа претекстовете на левицата за настояването на проверката на умишлен брифинг в Народното събрание.

Проф. Гечев напомни, че преди две години Министерският съвет е отпуснал 500 млн. лв. за незабавен ремонт на 416 язовира. Тези средства са били предопределени за „ Държавната консолидационна компания “ ЕАД, която е упълномощила ремонтните действия и предоставила финансите на „ Монтажи” ЕАД.

Депутатът-социалист съобщи пред публицистите, че остава обаче неразбираема формата на възлагане на „ Монтажи” ЕАД, която е била употребена от „ Държавна консолидационна компания “ ЕАД.

„ Тук матрьошките стартират да се отварят. Това слага редица значими въпроси. Направена ли е безапелационна предварителна преценка и спазени ли са условията при избора на „ Монтажи “ ЕАД за реализатор на ремонтите? Има ли сдружението нужния потенциал – механически и човешки запаси за осъществяване на посочената активност? “, част от въпросите, касаещи неяснотите по тази социална поръчка сложи обществено професорът.

Народният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ укори изпълнителната власт на страната като уточни, че всички българи знаят за практиката на държавното управление на Борисов – стотици милиони левове да изтичат неизвестно къде, без да се знае какъв човешки запас и машини имат компаниите, на които се разпореждат публичните поръчки.

Проф. Гечев от името на левицата сложи и другите въпроси по тематиката:

Ползвани ли са подизпълнители и какви са критериите, с цел да се изберат подизпълнителите?
Как е обезпечено качеството на осъществяване?
Има ли контракти, при които са подписани анекси и какви са промените и допълненията на тези контракти?

„ Най-тревожното е, че по информация на специалисти голяма част от тези 500 милиона не са усвоени, защото тук-там даже не са почнали ремонтни действия, а парите са платени. Някои чекмеджета се пълнят всеки ден, само че желаеме да забележим за какво не се пълнят язовирите. Парите не отиват там, където би трябвало да отидат “, заключи проф. Румен Гечев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР