Кредит с лошо ЦКР като изход от трудна финансова ситуация

...
Българите сме свикнали да вземаме кредити. Това е така понеже
Коментари Харесай

Българите сме свикнали да вземаме кредити. Това е така понеже от години страната ни е в лошо икономическо състояние, от което мнозина не могат да излязат. Когато доходите ни са ниски, а всички продукти и услуги на пазара – скъпи, не можем да спестим. Неприятностите също не подминават никого. Повреден електроуред или автомобил, здравословен проблем или неотложна нужда от ремонт са най-често срещаните причини да вземаме заеми. Но какво се случва когато вземаме кредити, които не можем да погасим?

Какво е ЦКР?

Когато вземаме заеми, които не погасяваме навреме кредитната ни история се влошава, което ни пречи да се възползваме от нови заеми. ЦКР е абревиатура за Централен кредитен регистър. Това е платформа към БНБ, в която се съхранява информация за кредитната задлъжнялост на потребителите за период от пет години назад. От там всяка финансова институция може да вземе информация дали сте били редовни платци. Вие също можете да проверите кредитната си задлъжнялост в този регистър. Всеки потребител има право на една безплатна годишна проверка. При желание за втора е нужно да заплатите определена от БНБ такса.

Кредит с лошо ЦКР – откъде?

Банките обикновено имат доста строги изисквания към клиентите си и рядко отпускат заеми на клиенти с лошо ЦКР. Затова много потребители се обръщат към фирмите за бързи кредити. Имайте предвид обаче, че не всяка кредитна компания, предлагаща бързи заеми, е готова да отпусне кредит с лошо ЦКР. Най-добре се информирайте предварително за това кои са кредитните институции на пазара, какви изисквания имат към клиентите си и какво предлагат в замяна.

Когато намерите небанкова финансова институция, която отпуска бърз кредит с лошо ЦКР, попитайте какви изисквания има тя. Много от компаниите на пазара имат куп изисквания към клиентите си с лоша кредитна история. Това е така, понеже се опитват да намалят кредитния си риск. Тези изисквания обикновено включват: нужда от поръчител/гарант, банкова гаранция или обезпечение.

За да не влошавате кредитната си история, плащайте вноските си навреме. Ако изпитвате трудности с погасяването на задължението си, най добре се обърнете към кредитния си консултант, вместо да игнорирате проблема. Фирмите за бързи кредити предлагат по-гъвкави решения и могат да ви консултират и да ви окажат съдействие, за да намерите начин да се справите с проблема.

Кандидатстване

Процедурата по кандидатстване не се различава от тази за кредит без лошо ЦКР. Ако изберете институция за бързи кредити можете да подадете заявката си на сайта на компанията, по телефона или на място в офис. Когато кандидатствате, попитайте дали в дадената фирма отпускат кредит с лошо ЦКР и какви са условията за това, за да прецените имате ли шанс да получите одобрение за кредит. Така няма да губите време и ако не успявате да покриете изискванията на фирмата, можете да потърсите нова.

Да изтеглите кредит с лошо ЦКР не е невъзможно, но не забравяйте, че трябва да го върнете навреме. Планирайте бюджета си така, че да не изостанете с изплащането на вноските си. Неплащането на вноските ви може да доведе до невъзможност да вземете следващ заем, а в най-лошия случай дори до запор на банковата ви сметка.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР