Българите ще се затрудняват да си плащат увеличаващите се цени

...
Българите ще се затрудняват да си плащат увеличаващите се цени
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Харчовете трябва да спрат, иначе ще заколим бизнеса

" Българите ще се затрудняват да си заплащат увеличаващите се цени на енергийните запаси. Парното, тока и вода ще се вдигнат. Антикризисният пакет демонстрира, че не борим инфлацията, а се мъчим да компенсираме следствията от нея със забавяне. В ограниченията има безпорядък, само че не и фокус. Намирисва ми социализъм ". Това съобщи икономистът Мика Зайкова за " Твоят ден " по NOVA NEWS.

По думите й рекомендацията контролираните цени да имат двустепенна система - по-ниска цена и малко по-висока не е добра концепция.

" Това няма смисъл, тъй като на две стъпки от 2023 година до 2025 година ще изчезне контролирания пазар съгласно Плана за възобновяване ", изясни тя. И добави, че не трябва да се полза облагата, която се влага за реорганизация.

" Можем да борим инфлацията с вложения в нови технологии. Харчовете би трябвало да спрат, другояче ще заколим бизнеса. Важните ограничения или ги няма, или са отсрочени във времето. Инфлацията ще продължи да пораства - войната раздели света на 2. От другата страна на света са суровините, а това ще увеличи цените на метали, торове, зърно. Светът го чака апетит, който може да застигне и нас ", предвижда Зайкова.

Според нея спадът на преведените пари от чужбина се дължи на инфлацията и зад граница.

" С 2/3 са намалели приходите от българите в чужбина ", уточни Зайкова. 

Според икономиста Агоп Каспарян по-голямата част от тях отиват за сметките и продуктите от дребната потребителска кошница.

" Мерките не са антикризисни, а обезщетителни. Те са половинчати и са ориентирани към избрана група от хора - ще оказват помощ на по-заможните. Бизнесът залинява, тъй като разчита единствено на държавните помощи ", счита той.

 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР