Българите продължават да предпочитат домашната храна, като в момента най-обилното

...
Българите продължават да предпочитат домашната храна, като в момента най-обилното
Коментари Харесай

Проучване показа как се храним: рядко закусваме, вечеряме обилно, но внимаваме какво ядем

Българите не престават да избират домашната храна, като сега най-обилното хранене е вечерята (за 45.4%). В същото време едвам 10,4% закусват постоянно, което носи риск от затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и проблеми с метаболизма.

Това демонстрира изследване на питателните привички на българите по поръчка на Lidl Bulgaria - част от обществено виновната акция на компанията под надпис #ХраненеСмисъл.

Изследването e извършено през месец януари измежду 800 души - мъже и дами - на възраст сред 16 и 70 години от разнообразни по-големина обитаеми места.

Освен че българите избират да си подготвят храната сами (43,1%), проучването регистрира и още няколко позитивни трендове: от ден на ден хора си носят храна от у дома (14,3%) в работните дни и схващат смисъла на разнообразното хранене.

Според данните близо 40 на 100 от респондентите считат, че това по какъв начин се храним се отразява непосредствено на здравето ни, само че за 20% да се хранят здравословно към момента е скъпо.

" Все още съществува схващането, че здравословното хранене е по-скъпо, лишава повече време, само че най-малко към този момент се счита за вкусно, " изяснява измененията в питателните привички през последните няколко години Юлиан Добрев oт организация BluePoint, която стои зад изследването.

Той посочи и какво съгласно потребителите у нас значи да се храниш здравословно: за съвсем идентичен брой запитани това е да ядат повече плодове и зеленчуци (27,4%), само че и да се хранят уравновесено (23,9%), по-малък е процентът на хората, които регистрират, че значими са и рационалните количества (16,4%).

Данните сочат, че множеството хора се ориентират към потребни за здравето храни поради наднормено тегло или тъй като несъмнено заболяване го изисква - в този момент това е повода за смяната на хранителния режим надлежно за 35,7% и 27,9% от участниците в проучването.

За други 14,7% обаче е значимо с какво се хранят, с цел да се усещат и да наподобяват добре.

В изследването 47,4% дават отговор, че съблюдават избран хранителен режим, като максимален е процентът на тези, които лимитират захарта (48,4%) и в доста по-малка степен месото (11,5%) и солта (3,3%).

Съветите на експертите са, в случай че смяната в храненето е подбудена от здравословен проблем, наложително да се консултираме с доктор за хранителния си режим. Ако желаеме да сме здрави дълготрайно - можем да потърсим информация и в интернет, само че наложително от достоверни източници.

" Почти всеки втори човек у нас съблюдава някаква диета, като заобикаля сладки или тестени храни, само че не помни, че би трябвало да се лимитират също мазните храните и газираните питиета. Интернет не е неприятен източник на информация, само че тя би трябвало да е научно обоснована, " споделя доктор Дарина Найденова от Асоциацията по практическа диететика и интегративна медицина.

И до момента в който възрастните могат да се допитат до експерт или да потърсят повече информация за това по какъв начин да трансформират храненето си, за децата главният образец идва от родителите, припомнят още специалистите.

За родителите нормално е значимо какъв брой е изяло детето, само че значимо е и качеството на храната, споделя Зорница Трифонова от Асоциация " Родители ".

В момента 68,4% от родителите разрешават на децата си сами да избират какво да ядат, единствено 31,6% наблюдават с какво тъкмо се хранят и внимават те да употребяват по-малко сладкиши, чипсове, тестени закуски и газирани питиета.

" Не би трябвало да се притеснявате, в случай че децата не ви слушат, а че непрекъснато ви следят, " изяснява метода, по който се построяват питателните привички у децата Трифонова.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР