Българите ползват повече кредитните си карти, като причината е покачването

...
Българите ползват повече кредитните си карти, като причината е покачването
Коментари Харесай

Теглим повече пари от кредитната карта

Българите употребяват повече кредитните си карти, като повода е покачването на цените и новаторските функционалности в модерните кредитни карти. Ръст от 25% през предходната година по отношение на 2021 година на преводите с кредитни карти, демонстрира новото издание на изследването " Личните финанси на българина ", извършено от " БНП Париба Лични Финанси " в България, което е основано на статистическите данни от 2021 година и 2022 година за преводите с дейни кредитни карти, издадени от банката.

Според статистиката на банката, броят на преводите в хранителни магазини нараства с 21 %, в бензиностанции – с 34%, за пътувания – с 41%. Ръст от 29,5% се следи и в броя на покупките на артикули на равни вноски в границите на кредитния предел. Данните демонстрират и забележителен растеж от 30 % на междинния размер на преводите за онлайн покупки и техният дял към този момент е 22 % от общия брой.

Средната сума на онлайн преводите доближи 78,2 лева до момента в който година по-рано беше 60 лева, което ясно демонстрира, че хората от ден на ден възприемат кредитната карта като желан инструмент за прилагане на заемни средства, разясняват от банката.

Хората употребяват картите си освен за покриване на нормални ежедневни потребности като покупка на храна и гориво, само че и за реализация на по-големи планове като фамилни почивки или покупка на мебели и техника за дома, демонстрира проучването.
 
Според специалистите на компанията растежът в потреблението на кредитни карти, както и на междинния размер на преводите се дължи на три съществени фактора - съживяването на потреблението след коронавирус пандемията, растежът на цените от последната година, развиването на технологиите и интеграцията на услуги с добавена стойност за клиента в този финансов инструмент.
 
Ръстът в потреблението на кредитни карти води и до повишение на финансовата просветеност, разясняват от банката. Според данните 53% от хората изплащат отговорностите си по кредитни карти в границите на гратисния интервал, през 2020 година този дял е малко над 40%, и това демонстрира, че българите употребяват рационално банковите си карти и не изпадат в обстановки на свръхзадлъжнялост.
 
 istock istock
Проучването регистрира също, че българите употребяват най-често кредитните си карти в хранителни магазини, супер- и хипермаркети. През предходната година извършването на покупки в тези обекти е на първо и трето място по приложимост на кредитни карти. Общият дял на покупките е съвсем 47% от преводите, а междинният размер на покупката е 66 лева На второ място с 22 % е покупката на артикули и услуги за развлечение като хотелско настаняване, билети за кино, спектакъл, увеселителни паркове, онлайн и игри. На четвърта позиция са покупките на гориво с дял от 7%, като при тях междинната сума на трансакцията нараства от 41 лева на 52 лева, което се изяснява със скока в цените на горивата.

Плащаме повече сметки и покупки онлайн с карта

Българите употребяват кредитните си карти главно за покупка на артикули, а не за изтегляне на пари в брой, демонстрира още изследването. През 2022 година 80% от преводите са на ПОС терминали, а 18% - при изтегляне от банкомат.
 
Според данните на " БНП Париба Лични Финанси " през миналата година междинният размер на преводите през ПОС терминал е 64 лева, което е със 7 лв. повече спрямо година по-рано. От банкомат хората теглят приблизително 174 лв.. Средната сума за превод на средства от карта към банкова сметка е бил 1000 лв..
 
 istock istock
Данните демонстрират още, че кредитната карта от ден на ден заема място като желан способ на потребителско финансиране на покупки на погашение. Отчита се растеж от 29,5% на покупките на равни вноски в границите на кредитния предел и по-голяма с 12% междинна сума на трансакцията. Така междинният размер на покупката доближи 935 лева, до момента в който година по-рано е бил 834 лева, демонстрират данните. От банката изясняват този растеж с удобството на покупките на погашение с кредитна карта. С издаването на карта, клиентът е авансово утвърден за избрана сума и може да купува артикули по собствен избор до тази стойност. Предимството е, че с помощта на новаторските решения на банката, покупката може да бъде разсрочена на равни вноски като нормален стоков заем, само че целият развой е доста по-бърз, означават от банковите специалисти.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР