Българите, обвинени в шпионажв полза на Русия, са пуснати под

...
Българите, обвинени в шпионажв полза на Русия, са пуснати под
Коментари Харесай

Пуснаха под гаранция българите, обвинени в шпионаж в полза на Кремъл

Българите, упрекнати в шпионажв изгода на Русия, са пуснати под гаранция, заяви Нова телевизия с позоваване на полицията в Лондон.

Британските правоохранители показват, че в действителност задържаните на 8 февруари са петима по съмнение за закононарушение, според Закона за служебната загадка. Сред тях трима са българи. БисерДжамбазов и Катрин Иванова живеят наобщ адрес в Лондон. Третият българин - Орлин Русев, е от Грейт Ярмут.

Всички арестувани лица са били освободени под гаранция, показват от лондонската полиция, като допълват, че ги чакат в полицията през септември 2023 година

Българите за последно са се явилив Централния углавен съд на 31 юли по дело за подправяне на документи. Следващо съвещание е планувано за януари.

Законът за формалните тайникриминализира шпионажа, като не разрешава несъмнено държание, което се прави за, накърняваща сигурността на ползите на Обединеното кралство. Лондонската полиция дава отговор за шпионажа на национално равнище.

Сред тримата обвинени българиса жена на 32 години и двама мъже - на 42 и 45 години. Те живеят във Англия от години. Участвали са интензивно като членове на изборни комисии при изборите зад граница. Арестите са станали още през февруари, само че българското посолство не е било известено.
Припомняме, Катрин Иванова, Орлин Русев и Бисер Джамбазов, бяха арестувани от управляващите на острова по следствие за шпионаж в интерес на Русия.

„ Колкото и да е неприятно, ние научавамеза това от другояче една доста безспорна медия, каквато е Би Би Си. Не сме били осведомени за задържането от февруари месец. ” - признапосланикът на България в Обединеното кралство Марин Райков. Той изясни, че това е допустимо, когато жителите не са поискали помощ от родината си. Подозрението му е, че съгражданите ни сами са отказали да бъдат осведомени българските управляващи за случая.

Според информацията в английските медии при обиските по следствието са открити подправени паспорти, персонални карти за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. Информацията, която може да бъде открита за тримата българи, не е доста. От профила на Орлин Русев в LinkedIn излиза наяве, че през 2008 и 2009 година той е бил консултант в Министерството на енергетиката ни - в мандата на Тройната коалиция. След това се реалокира в Обединеното кралство. За другите двама информацията също не е доста.

В базата данни на посолството нивъв Англия Катрин Иванов е записана като член на изборна комисия през 2021 година. От Фейсбук пък излиза наяве, че дружно с Бисер Джамбазов са предложили курсове по британски език на българи. Според посолството ни Бисер Джамбазов също е бил член на изборна комисия, само че не като представител на страната.

Тримата наши сънародници са били дейна част от българската общественост в Лондон. Работили са за българска обществена платформа, която оказва помощ на наши сънародници, в това число с езикови курсове.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР