Българите масово не ходят на годишни профилактични прегледи. Това заяви

...
Българите масово не ходят на годишни профилактични прегледи. Това заяви
Коментари Харесай

Българите масово не ходят на профилактични прегледи

Българите всеобщо не вървят на годишни профилактични прегледи. Това съобщи Иван Евстатиев от " Hub for health ".

Като съществена причина Евстатиев откроява ниските равнища на осведоменост измежду жителите. Според него хората не желаят да прекарват часове пред кабинета на персоналния си доктор и това води до непосещаването му. Друга причина, която е обвързвана с неналичието на задоволително информация за пациентите, е, че те не знаят действително какво включва пакетът на годишния профилактичен обзор.

„ Те нямат никаква концепция кои проучвания влизат, тъкмо кои видове прегледи се вършат и какво обгръща той, въз основата на техния пол, тяхната възраст и някои други детайли “, означи Евстатиев в ефира на България Он Еър.

Социологическо изследване на Изследователски център „ Тренд “ демонстрира, че мъжката публика е тази, която е по-склонна редовно да неглижира здравето си.

25% от българите не организират годишна здравна профилактика, а 11 на 100 в никакъв случай не са ходили на годишен профилактичен обзор, сочат данните.

Близо половината от хората с главно или по-ниско обучение не организират годишна профилактика, доста по-ниско равнище се регистрира и при малцинствените етноси, означават социолозите.

Евстатиев счита, че българите имат добър достъп до здравни експерти и тези данни още веднъж отварят тематиката за неинформираността на обществото като главен фактор за ниската здравна профилактика и предварителна защита на болесттите измежду популацията.

По думите му, скрининговите стратегии и общата профилактика на популацията са двете страни на една и съща монета. Той отбелязва, че е потвърдено в други здравно-икономически модели, че когато има % по-висока обща профилактика, има и по-висок общ % на присъединяване в скрининговите стратегии.

“Покачвайки общата профилактика и наклонността на българина към опазване на здравето и метода му към тези профилактични прегледи, действително работим и косвено за това скринингови стратегии да бъдат сполучливи в България ”, на мнение е гостът.

Нивата на профилактика в други европейски страни са в пъти повече, споделя Евстатиев. Той е на мнение, че повода за това е здравната просвета, която се построява в тези страни в продължение на години и това трансформира напълно отношението на хората към опазването на здравето.

Според него извънболничната помощ е мощно неглижирана в България, а страната ни е надалеч от другите европейски страни, във връзка с бюджетите в този бранш.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР