Българите имат по-кратък “живот в здраве, сочи анализът “Здравен барометър“. “В

...
Българите имат по-кратък “живот в здраве, сочи анализът “Здравен барометър“.
“В
Коментари Харесай

Българите имат по-кратък “живот в здраве”

Българите имат по-кратък “живот в здраве ”, сочи анализът “Здравен барометър “.

“В страните, където има релативно по-добри здравни детерминанти, хората живеят по-дълго, това се назовава “живот в здраве ”. Това значи не какъв брой време живееш, а какъв брой време от живота си прекарваш пълноценно – да може да се обслужваш самичък, да не си на тежки медикаменти и така нататък Българите живеят не доста в здраве, само че някъде към 61-62 година започваме да взимаме по една шепа хапчета, в Швеция тази възраст е с 10 години напред ”, сподели проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет ”Св. Климент Охридски ” и началник на плана “Здравен барометър ” в ефира на Българска национална телевизия.

Проф. Даниел Вълчев удостовери, че българите са най-пушещата нация в Европа и с най-малка физическа интензивност. По думите му излиза наяве, че българите одобряват най-вече количество алкохол и имаме минимум вложения в опазване на здравето.

Деканът на Юридическия факултет разяснява и тематиката с медицинските сестри и акушерките.

“Акушерките и медицински сестри имат заплащане под междинната работна заплата. Колкото и доста фрагменти да излизат, те няма да работят за тези пари. Можем по мек метод да окажем напън върху системата ”, изясни той.

“Здравен барометър ” ще проучва системата на опазването на здравето

“Нашата здравна система е очевидно насочена към това да диагностицира към този момент болни хора, системата е неприятно насочена. Профилактиката, която е главното нещо да не се стига до тежки болести, при нас е извънредно занижена ”, посочи той.

Проф. Вълчев уточни, че е в екипа и на самодейността “Юридически барометър ”.

“Нашият екип прави проучването “Юридически барометър ” към този момент 12 години, всяка година по два пъти, с малко спиране към коронавирус пандемията. Ние представяме данни за положението и развиването на правния ред в България, вършим рекомендации, каним посетители, дискутираме настоящи тематики ”.

Какъв е метода на “Здравен барометър ”?

Подвижен екип от здравни специалисти, адвокати и икономисти с опит в ръководството, създаването на политики и подготовката на планове на закони и други нормативни актове. Методологията на проучването ще включва система от справедливи знаци, изследващи разнообразни аспекти на системата на опазването на здравето, които биха разрешили да се вършат справедливи заключения и да се избегне постоянно открояващата се податливост за случайни ценностни съждения и преднамерени политически оценки.

Освен количествен разбор на главните индикатори проучването ще слага акцент и върху значими проблеми, свързани със здравната политика, като освен дефинира главните провокации и проблеми, само че и предлага съответни решения.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР