Българите имат късмета да живеят в икономически развитата част на

...
Българите имат късмета да живеят в икономически развитата част на
Коментари Харесай

България още не може да влезе в групата на най-богатите страни в света

Българите имат шанса да живеят в стопански развитата част на планетата, сочи световният взор върху обстановката в света, показан в годишния отчет на Организация на обединените нации за икономическата обстановка в света и прогнозите за 2018 година

Въпреки това повече от 10 години страната не може да прескочи прага и да влезе в групата на страните с най-високи приходи в света, където попадат всички страни от Европейски Съюз като се изключи България, Румъния и Хърватия.

От една страна, България попада в най-високата икономическа категория на Организация на обединените нации – на страните в света с развита стопанска система. В групата на развитите стопански системи в света съгласно международната организация попадат общо 36 страни. Това са всички страни от Европейски Съюз плюс Съединени американски щати, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Норвегия, Исландия и Швейцария.

Най-голяма е групата на разрастващите се стопански системи – общо 124 страни най-вече в Африка, Азия, Латинска Америка и Карибите, измежду които и Китай.

Други 17 страни са класирани като стопански системи в преход – най-вече балканските страни отвън Европейски Съюз и някогашни руски републики.

От друга страна обаче, България към момента не може да влезе в категорията на най-богатите страни, класирани въз основата на индикатора брутен народен приход (БНД) на глава от популацията. Той не включва непосредствено заплатите и паричните приходи на жителите, а може да се преглежда по-скоро като измерител на цялостното богатство на съответното общество.

София към момента влиза във втората най-хубава категория по благосъстояние от общо четири – на така наречен страни със междинни към високи приходи (upper middle income). В момента в тази група влизат 47 страни с Разузнавателна служба на ФРГ на човек сред 3956 и 12 235 $.

Историческата информация в уеб страницата на Световната банка, чиято методика се употребява в отчета на Организация на обединените нации, демонстрира, че след измененията у нас през 1989 година България дълги години е била в категорията на страни със междинни към ниски приходи, т. е. с по-бедна стопанска система. Истрорическият скок се случва през 2006 година, когато България прескача в по-високата категория. Оттогава насам обаче не може да се придвижи напред.

В прилежаща Румъния смяната се случва година по-рано – през 2005 година

В групата на най-богатите страни, с най-голям Разузнавателна служба на ФРГ на глава от популацията, попадат 50 страни. Те включват множеството страни от Европейски Съюз, в това число Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения.

В категорията подгласник, която включва и България, влизат единствено още две страни от Европейски Съюз – Хърватия и Румъния.

Най-слабо представящите се страни са в категорията на ниски приходи, т. е. брутен народен приход на глава от популацията под 1005 $.

В отчета си Организация на обединените нации предвижда малко по-нисък напредък у нас през 2017 година и 2018 година спрямо прогнозите на държавното управление – 3.6% за двете години по отношение на 4% предстоящи от кабинета тази година и 3.9% - през 2018 година

Световната стопанска система тази година нараства с към 3 %, което е доста ускоряване по отношение на предходната година, разяснява Асошиейтед прес.

Според Организация на обединените нации възходът се дължи най-вече на по-бързия напредък на огромните развити стопански системи, като Източна и Южна Азия остават " най-динамичните " региони в света.

В документа се отбелязва, че по отношение на 2016 година, когато растежът бе 2.4 %, индикаторът бележи ускоряване в близо две трети от страните в света.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР