Българите и румънците ще имат пълна свобода на придвижване, работа

...
Българите и румънците ще имат пълна свобода на придвижване, работа
Коментари Харесай

Швейцария отваря трудовия си пазар за българите от днес

Българите и румънците ще имат цялостна независимост на напредване, работа и определяне в Швейцария от през днешния ден. Единствената страна-членка на Европейски Съюз, чиито жители към момента имат единствено стеснен достъп до швейцарския трудов пазар, остава Хърватия. 

Швейцарското федерално държавно управление одобри на 15 май решение за анулация на квотите за престояване на жители от България и Румъния на територията на Конфедерация Швейцария. С решението се трансформира регламентът за осъществяването на Споразумението за свободно придвижване на хора сред Швейцария и Европейски Съюз. 

Протоколът към съглашението, който предвиждаше за жителите от България и Румъния временен интервал най-много от 10 години, беше в действие от 1 юни 2009 година, напомня Дарик. По данни на миграционните служби на Швейцария към края на 2018 година в страната обитават непрекъснато към 11 600 българи. Повечето от тях са високо квалифицирани. Работят в банковия бранш, в интернационалните организации, в опазването на здравето, в сферите на компютърните технологии, културата, изкуството и науката.

Само за последните две години над 3000 български жители са се открили в Швейцария, с цел да работят. 

Българската общественост в Швейцария е съсредоточена главно в кантоните Цюрих, Женева, Берн, Во, Тичино, Ааргау, Базел, Фрибург и Сент Гален.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР