Българите да бъдат здрави, а не излекувани. Това обявиха от

...
Българите да бъдат здрави, а не излекувани. Това обявиха от
Коментари Харесай

Предизборните програми на партиите: Кой какво здравеопазване иска

Българите да бъдат здрави, а не излекувани. Това оповестиха от ГЕРБ като дълготрайна цел при представянето на предизборната си стратегия. За „ Продължаваме промяната “ дълготрайната цел е поддържане и възобновяване на здравето и възстановяване на качеството на живот на българските жители, както и слагане на пациента в центъра на здравната система. Приоритет в опазването на здравето за „ Демократична България “ пък е обезпечаването на всеки български жител на безвредна и здравословна околна среда и живот в положително физическо и психическо здраве, посредством обективна, налична и качествена грижа.

За „ ИТН “ най-важна е смяната на настоящия модел на опазване на здравето, а за „ Възраждане “ – прекъсване на злоупотребите в опазването на здравето и възобновяване на справедливостта в здравноосигурителния бранш.

От Българска социалистическа партия не са оповестили публично програмата си, само че от медийните изяви на кандидат-депутатите излиза наяве, че левицата за следващ път предлага да върне страната в ръководството и регулирането на бранша. Движение за права и свободи пък предлага антикризисни и обществени ограничения в предизборната си стратегия, без да загатва здравния бранш. В изявленията дългогодишният депутат доцент Джевдет Чакъров обаче декларира, че партията му не отстъпва от никое от предложенията си, направени през годините и счита, че е нужна цялостна идея за промени в опазването на здравето, построена въз основата на надпартиен консенсус. От партиите, за които социолозите считат, че имат късмет да влязат в Народното събрание, без управническа стратегия към този момент са единствено „ Български напредък “.

Какво предлага ГЕРБ

От партията са заложили 8 стратегически цели в бранш Здравеопазване. Това, което ги сплотява е промоцията на здравето и основаването на привички у българина да води здравословен метод на живот и труд, сподели при представянето проф. Костадин Ангелов.

„ Ще поставим старания здравната ни система да стане елементарно налична, всеобхватна, да има универсално здравно покритие. България изрично би трябвало да взе участие във всички новосъздадени организации на Европейски Съюз както в битката против опиатите, по този начин и в Европейския орган за готовност и реакция при изключителни здравни обстановки. Ще поставим старания за въвеждането в България на фармацевтичната тактика. Основната ни стратегическа цел е подобряването на здравето на нацията. Това включва най-много старания за здрави деца и отговорни  родители “, сподели още той.

От ГЕРБ афишират, че ще вкарат нови скринингови стратегии – за вродените малформации, за вродени аномалии на ЦНС, за детско затлъстяване, захарен диабет, гръбначни изкривявания и други, за главните онкологични болести – рак на дебелото черво, рак на стомаха, рак на простатата, рак на белия дроб и на гърдата като съществени причинители на смъртност при онкологичните болести. Ще бъдат основани Национални стратегии за повишение информираността на популацията в региона на трансплантациите и донорството, стратегия с целево финансиране на специализациите и продължаващото следдипломно образование, стратегия за противопоставяне на търсенето и предлагането на опиати измежду децата, за основаване на модерни симулационни центрове за образование в Спешната помощ, за профилирани профилактични здравни и дентални стратегии в детските градини и учебните заведения.

Ще бъде непокътната здравната вноска от 8%, само че ще бъде уголемен главният пакет от медицински услуги, заплащани от Министерство на здравеопазването.

Преодоляването на районните несъответствия ще бъде направено посредством основаване на мобилни екипи или мобилни поликлиники.

100% ще бъдат реимбурсирани зъбните протези на хората над 65-годишна възраст.

Кадровото застраховане на системата ще стане посредством тристълбово финансиране на завършващите млади лекари, с цел да имат желанието да стартират работа в неатрактивни региони с ангажиране на страната, общината и лечебното заведение.

Продължаване на надграждането на НЗИС – всички образни проучвания да са налични на всички места в България и Европейски Съюз. Дигиталната съгласуваност би трябвало да разрешава потреблението на изкуствен интелект, който да обработва данни и да основава логаритми за терапия.

ГЕРБ дават обещание междинната работна заплата да стане 1400 евро в края на четиригодишен мандат. Лекарите пък ще получават брутно заплащане в размер на три такива междинни заплати, сестрите две, а санитарите – една.

Обещават още да бъдат въведени спомагателни 60 образователни часа в учебно заведение за здравно образование; 100% реимбурсиране на медикаментите за деца до 14 години и създаване на 4 многопрофилни детски лечебни заведения – Национална детска болница и лечебни заведения в Бургас, Пловдив и Варна.

„ Продължаваме промяната “ дава обещание:

Нулева корупция в опазването на здравето. Активен надзор и преустановяване на порочните практики при разноските за опазване на здравето. Ясни качествени и финансови индикатори за ръководството на лечебни заведения. Контрол над публичните поръчки. Без заемане на позиции в две разнообразни структури (болница и университет). Максимално съответствие сред най-ниското и най-високото заплащане в лечебните заведения.

Осигуряване на бърз достъп (60 минути) до качествени болнични услуги из страната: обезпечаване на нужната техника (линейки, хеликоптери), парамедици и телемедицина. В дребните обитаеми места да работят квалифицирани лекари с висококачествена инсталация.

По-лесен достъп и уместно лекуване на българските пациенти с безвредни лекарствени артикули и подобаващи клинични пътеки посредством качествено премерване и надзор на резултатите от предписаното лекуване. В средносрочен проект, подмяна на клиничните пътеките с диагностично свързани групи.

Предвидимост и резистентност на бюджета за лекарствени артикули – централни търгове, разделяне на функционалностите на доставка, предпазване и логистика.

Развитие на доболничната помощ: профилактика, скрининг, лекуване на всеобщи болести, въвеждане на качествени и налични стратегии за предварителна защита и ранна диагностика.

Намаляване на директните заплащания от страна на пациентите за здравни услуги.

Приоритетно разрастване на детското опазване на здравето.

Електронно опазване на здравето и въвеждане на единна, интегрирана система и здравно досие.

Дългосрочни здравни грижи и създаване на подкрепяща среда за хората с увреждания и уязвимите групи от популацията.

Интензивна акция за информиране на следствията от преболедуване на COVID-19 за взимане на осведомено решение за имунизация (без да е задължителна). Намаляване на предотвратимата смъртност. Равен достъп до качествено опазване на здравето. Увеличаване на продължителността на живота и броя години, прекарани в положително здраве. Здравно досие на пациентите.

По отношение на медицинските експерти от Политическа партия дават обещание да усилят увеличение броя и квалификацията на експертите по здравни грижи посредством обезпечаване на благоприятни условия за кариерно развиване, частна процедура и заслужено заплащане на база осъществени действия и реализирани качествени резултати; разликата в заплащането сред минимална и оптималната заплата в едно лечебно заведение да е до 10 пъти и увеличение на опциите за специализация допълнително лечебни заведения като се резервира водещата роля на университетските клиники, където специализантите да минават един път годишно. Обмен с водещи интернационалните медицински заведения и университети.

От „ Демократична България “ си слагат за цел

опазване на персоналното и публичното здраве посредством предварителна защита и профилактика. „ Зная по какъв начин да пребивавам здравословно и страната ми оказва помощ да съм здрав! “; лекуване,  основано на интернационално признати и одобрени стандарти за обособените болестни положения. „ Лечение по актуален протокол, а не по случайно мнение! “; разширение на опциите за достъп до опазване на здравето, с приоритет първичната и профилираната извънболнична здравна помощ, вместо скъпоструващото и постоянно ненужно болнично лекуване. „ Диагностика и лекуване без приемане в болницата  за ден-два! “; слагане на качеството на здравната услуга във фокуса на системата. “Пари против резултати, а не против бройки! ”; достъп до качествена здравна грижа във всяка точка на страната. “Достъпно и положително лекуване и в София, и в Мездра, и в село Лесово! ”; свеждане до най-малко на доплащането от джоба. “Диагностика и лекуване без пари под масата. ”; метаморфоза на системата на финансиране на опазването на здравето.  “Знам какво способствам и къде отиват парите ми за здраве! ”

Коалицията дава обещание да вкара действително финансиране и осъществяване на предварителна защита и профилактика, насочени по възрасти и целеви групи, посредством основаване на транспарантно финансиран фонд „ Обществено здраве “, през средства от „ акцизи “, регламентирани в Закона за здравето; да вкара медицински стандарти и условия за продължаващо здравно обучение; да организира кадрова политика, ориентирана към задържане, обосноваване и развиване на медицинските кадри; да работи за преструктуриране на болничната инфраструктура съгласно конкретните  потребности на популацията в обособените региони; да вкара ясни критерии за качество със съответните знаци и ще ги утвърди като детайл от  оценката на лечебните заведения и работещите в системата; да преструктурира незабавната, първична и болнична здравна помощ съгласно районните разлики и здравни нужди; да построи орган за самостоятелен надзор в системата на опазване на здравето и ще спре кражбите в системата посредством цялостна цифровизация, бистрота и дейно следене на паричните потоци и да работи за пълноценно въвеждане на тристълбов модел на финансиране, в основата на който ще бъде подложен Фондът за запазване на публичното здраве, следван от главния застрахователен пакет за диагностика и лекуване на обществено значими болести и надграден от конкурентни здравно-застрахователни фондове.

От „ ИТН “ ще работят

за промяна на модела на опазване на здравето посредством приемане на нови „ Закон за лечебните заведения “ и „ Закон за здравното обезпечаване “.

Създаване на електронно здравеопазване; демонополизация на здравната каса; смяна в настоящия модел на финансиране на здравните услуги; прекратяване на нерегламентираните заплащания в опазването на здравето и нелоялната конкуренция; прекратяване на корупцията по всички лечебни, административни и управнически равнища в системата на здравеопазването; незабавни ограничения за смяна в разпоредбите за работа на Националната здравноосигурителна каса. Създаване на звено за надзор – самостоятелен от Министерство на здравеопазването орган.

От партията на Слави Трифонов дават обещание да основат дейно работеща доболнична (амбулаторна помощ) и общодържавна система за профилактика на социалнозначимите за България болести. Подобряване на морала, квалификацията и понижаване на бюрократичната обремененост в доболничната помощ. Въвеждане на всеобщи национални скринингови стратегии и HPV-ваксинация. Създаване на ефикасна национална система за обезпечаване на незабавна помощ с включено авиационно звено.

Промяна в организацията и работата на лечебно диагностичния развой в болничните лечебни заведения; правене на правила и цели за осъществяване на стопански и здравно ефикасна лекарствена политика, насочена в полза на пациента; смяна в модела на оказване на дентална помощ.

Осигуряване на съответен брой медицински фрагменти и повишение на доверието в системата посредством положителни условия за кариерно развиване в областта на опазването на здравето. По-добра връзка с противоположна връзка сред доктор и пациент. Достигане на европейски стандарти за добра здравна процедура.

Българска социалистическа партия са безапелационни,

че вследствие на „ опустошителното ръководство на ГЕРБ и тяхната политика опазването на здравето не е нито гратис, нито налично - 80% от лечебните заведения са съсредоточени в три огромни града, общинските банкрутират с задължения от половин милиарда лева, пред затваряне са редица клиники и има извънреден апетит за фрагменти.  

" Българска социалистическа партия предлага да върне страната в ръководството и регулирането на бранша. За обезпечените лица да има обезпечен безвъзмезден достъп до опазване на здравето, за обществено слабите - държавно обезпечен най-малък пакет услуги. Българска социалистическа партия предлага и отпадане на комерсиалния статут на лечебните заведения, остойностяване на дейностите, недопускане на демонополизацията на касата, заплащане на цялостен размер на вноските за избраните групи, които са ангажимент на страната, и въвеждане на персонално здравно досие и диференцирана ставка Данък добавена стойност за медикаментите и медицинските произведения ", сподели пред жители лидерът на листата в 6 МИР във Враца Атанас Зафиров.

От Българска социалистическа партия дават обещание още безвъзмездни медикаменти за деца до 14 години.

„ Възраждане “ са разгласили подробна стратегия

за развиването на бранша като съответните здравни ограничения, които дават обещание да подхващат са: Създаване на мрежа от изцяло оборудвани здравни заведения, покриваща цялата страна и гарантираща, че от всяка точка в страната нуждаещият се ще получи съответни грижи в границите на „ златния час “. Увеличаване на ресурсите за предварителна защита и профилактика. Възстановяване на учебните здравни кабинети. Система за годишни профилактични прегледи. Изследвания за разкриване в ранен етап на непроявени болести със значима социална тежест. Създаване на звено за инспекции и надзор на лекарските практики, на диагностицирането и на изписването на лекувания и проучвания, за да се предотвратяват и преследват злоупотребите с болните и със средствата на здравните каси. Възстановяване на справедливостта в използването на здравни услуги посредством въвеждане на персонални здравноосигурителни партиди. Въвеждане на доброволност на здравното обезпечаване, което сега е преобразувано в наложително всеобщо здравно обезпечаване

Признаване на правото на най-малък безвъзмезден пакет здравна помощ за всички български жители, която ще е финансирана посредством държавния бюджет и посредством дарения, като по този начин ще се подсигурява, че даже и неосигурените и неплатежоспособните лица няма да бъдат лишени от минимална здравна помощ. 

Премахване на монопола на НЗОК и ситуирането й в остра конкурентна среда, обезпечаване на опция за работа и на частни здравни каси. Държавно финансиране, на медицинските действия, обвързани с потребностите, а не с резултатите. Болниците не са типични икономически субекти, а извършват и основни обществени и демографски функционалности. Създаване на система от диференцирани критерии за дребните обитаеми места и градовете. Контрол на цените на медикаментите в аптечните вериги. Създаване на верига държавни аптеки, които на пазарен принцип ще се борят със спекулативните цени в аптечните вериги. Създаване на индикативни стандарти и равнища за заплащането на труда на лекарския и нелекарския личен състав в държавните и общински лечебни  заведения. Осигуряване на държавно програмно финансиране за проблемите по фамилното обмисляне и асистираната репродукция.

Въвеждане на персонална здравна карта с самостоятелна партида. Въвеждане на осведомителните и информационни технологии в отчитането на здравната помощ. Създаване на стратегии за здравна просвета и здравно обучение на популацията. Инвестиции в квалификацията на медицинския личен състав на всички равнища в здравната система. Стимулиране на студентите по медицина при довеждане докрай да избират специалности, при които се обрисува недостиг. Да се обезпечи акумулиране на теоретичен капацитет и координацията сред обособените научни звена и като детайл от националната сигурност. Да се предизвиква интернационалния продан на медицински познания, информация, и технологии.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР