Българинът Влад Тенев се превърна в милиардер на фона на

...
Българинът Влад Тенев се превърна в милиардер на фона на
Коментари Харесай

Компанията на най-богатия българин поскъпна с $700 млн. в кризата

Българинът Влад Тенев се трансформира в милиардер на фона на рецесията с ковид. Неговата компания Robinhood, която се занимава с търгуване на акции без комисиони за всяка трансакция, съумя да набере финансиране в размер на 280 млн. $, което подвигна цената на компанията на 8,3 милиарда $, заяви " 24 часа ".

Основният вложител е Sequoia Capital - компания за рисков капитал, намираща се в Силициевата котловина.

Компанията предлага мобилното приложение за смарт телефони Robinhood, което разрешава на всеки да влага в обществени компании и борсово търгувани фондове, листвани на американските фондови тържища, без възнаграждение на комисионни хонорари. Компанията печели пари от лихвите, насъбрани върху паричните салда на клиентите и маржин заемите.

Роденият във Варна 34-годишен Владимир Тенев, по-известен като Влад в Съединени американски щати, където живее с родителите си от 4-годишен, е един от съоснователите на платформата, която е извънредно известна в Америка с 10 млн. консуматори.

Тя дава опция на всички да търгуват на фондова борса, без значение дали имат огромни финансови благоприятни условия. Още повече че с електронното предложение не е нужно потребителите да заплащат сред 7 и 10 $ на транзакция. Така повече хора се включват в пазара на акции без такси и без най-малък капитал за акаунт.

Базираната в Пало Алто компания е типичен еднорог. Това са започващи компании, които съумяват да доближат пазарна оценка от над 1 милиарда $ – като Uber и Airbnb да вземем за пример. Бързото й разгръщане значително се дефинира от механизма на облага, който се поддържа от лихви върху парите в сметките на клиентите си в приложението.

Другият източник на доходи е от абонаментната услуга “Робинхуд Голд ”. С нея потребителите могат да взимат заеми, с които да търгуват.

Таксите на месец са сред 6 и 200 $, а заемите могат да бъдат в размер от 1000 и 50 хиляди $.

Компанията е учредена през 2013 година и концепцията ѝ стана извънредно известна, както и версията с мобилно приложение. Идеята бе взаимствана от други общоприети брокери.

Въпреки рецесията, породена от международната пандемия COVID-19, през последните месеци потребителите на Robinhood нарастват стремглаво.

“На фона на предизвикателните времена и неустойчивост на пазара ние сме признателни, че хората се обръщат към Robinhood, с цел да вземат участие на пазарите и да построяват своето финансово бъдеще. Тази година добавихме повече от три милиона финансирани акаунта и сме признателни за опцията да обслужваме всеки клиент. Ние също се гордеем, че създадохме платформа, която дава нови благоприятни условия на хората: половината нови клиенти на Robinhood тази година бяха вложители за първи път ”, написа в известието на уеб страницата на компанията. Новото финансиране ще бъде употребявано за непрестанно възстановяване на услугата, за разрастването на платформата, създаване на нови артикули и по-бързо постигане на новостите до потребителите. Това значи, че ще се наемат повече топ експерти във всичките офиси на компанията, в това число и в най-новия ѝ в Денвър, показват основателите й.

Именно заради доста включили се консуматори през последните месеци платформата претърпя серия от механически сривове при започване на март, поради което те нямаха опция да търгуват с часове, напомня Business insider.

В изявление за Fortune Тенев твърди, че от този момент техническият потенциал е усъвършенстван и през април са извършени няколко огромни талази на търгуване без проблеми.

Миналата година Robinhood набра още 323 млн. $, което тогава увеличи цената на компанията до 7,6 милиарда $.

Според източници на Financial Times изискванията на новото финансиране включват подкрепи за дяловете на вложителите, в случай че компанията излезе на борсата. Още предходната година имаше прогнози, че платформата ще започва в началото обществено предложение през 2020 година

Въпреки това не е ясно какъв брой тъкмо е печеливша компанията. Тенев отхвърля да отговори на този въпрос, само че твърди, че приходите ѝ са разнородни, и предвижда стабилен напредък и през идната година. Освен това платформата скоро навлиза и на пазара във Англия, където към този момент я чакат 150 хиляди клиенти.

Тенев от дребен проявявал интерес към математика и просвета. Израснал е в фамилията на двама академично насочени родители, като и двамата отпътуват за Съединени американски щати, с цел да работят в Световната банка. Влад израства във Вирджиния, като през 2004 година отпътува да учи в “Станфорд ”. Там се среща със съоснователя на Robinhood Бейжу Бат, с който са съквартиранти. Той е бакалавър в компетентност “Физика ” и магистър по математика, до момента в който Влад има бакалавърска степен по математика и магистърска степен също по математика от Калифорнийския университет. Двамата са освен сътрудници, само че и най-хубави другари, защото имат доста общо между тях. Например и двамата са деца на имигранти.

Първият им общ план е реалност, откакто се местят в Ню Йорк, с цел да създадат платформа за хеджфондове. В изявление за Mad Money Тенев споделя и за втората компания, основана също в Ню Йорк преди огромния пробив с Robinhood. Тя е била за продажба на програмен продукт за банки и огромни институции. Двамата с Бат проучват деликатно изменящите се финансови пазари и вземат решение да създадат платформата. Влад и Бат се връщат в Калифорния и основават Robinhood, която ги изстрелва до върха. Двамата са освен създатели на компанията, само че и до през днешния ден работят интензивно по процесите в нея. Например Тенев е виновен за надзора на инженерите и бизнесекипите.

От началото на 2018 година те оферират и нова услуга – търговия с криптовалути

Същата година Тенев влезе в топ 11 на новите техномилиардери паралелно до създателя на “Амазон ” Джеф Безос, основателя на “Майкрософт ” Бил Гейтс и Уорън Бъфет. Тогава Robinhood бе на стойност от 6 милиарда $.

През 2017 година името на Тенев е включено в листата на “Форбс ” 30 под 30 за млади мениджъри в областта на финансовите пазари.

Приложението е извънредно атрактивно най-много за младото потомство, като към 80% от потребителите са под 35-годишни.

Тенев постоянно отделя от времето си, с цел да показа опита и знанията си с други искащи да развият собствен бизнес, написа moneyinc. Той е поканен и в Калифорнийския университет като главен представител пред бъдещите студенти по математика през 2019 година, с цел да насърчи 400 възпитаници.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР