Българинът спира похода си към Анапурна заради силни болки в

...
Българинът спира похода си към Анапурна заради силни болки в
Коментари Харесай

Българският алпинист прекрати експедицията си към Aнапурна, индиец оцеля 3 дни в ледена цепнатина под върха


Българинът стопира похода си към Анапурна поради мощни болки в гърба, което докара до приемането му в болница в Катманду. Преди три дни, поради случай с багажа, той избегна на косъм лавина, при която почина прочут ирландски планинар на слизане от върха, а индиецът Анураг Малу падна в ледена пролука, дълбока 300 метра. Тази година тези формирания са повече от различен път и представялват сериозен риск за изкачващите се и слизащите от върха.

Точно като в известния планинарски филм по автентичен случай - " Докосване до пустотата ", 34-годишният индиец обаче не почина при рухването, нито по-късно - от измръзване. Той дочака своите спасители, въпреки и в извънредно тежко положение.

34-годишният Анураг Малу
Снимка: Facebook/AnuragMaloo

Инцидентът с него се случи в понеделник, на към 6000 м височина, под Лагер 3. Петима шерпи бяха изпратени да търсят изчезналия, а към тях се причислиха опитните полски алпинисти Адам Биелицки и Мариуш Хатала, заяви испанският публицист Анхела Бенавидес.

В същото време по въздух се организираше интервенция по търсене и избавяне на бедстващи по скатовете на Анапурна хора .

Българинът Господин Динев се наложи да слезе надолу, с цел да търси изтърван багаж, а след това - да изчака в базовия лагер развоя на избавителната акция, време, в което положението му се утежни и се наложи да постъпи в болница.

По информация на БНР сега той е в положително положение, само че налагащото се лекуване го принуди да приключи експедицията си, която включваше проекти за още два осемхилядника - Дхаулагири и Макалу.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР