Българинът продължава да инвестира в недвижими имоти. Данните са на

...
Българинът продължава да инвестира в недвижими имоти. Данните са на
Коментари Харесай

Ръст на имотните сделки в Пловдив, сериозен интерес за апартаменти по Черноморието

Българинът продължава да влага в недвижими парцели. Данните са на Агенцията по вписванията и сочат сериозен растеж на покупко-продажбите с недвижими парцели през третото тримесечие на актуалната година, по отношение на същия интервал на 2023 година
Прочетете още
Оказва се, че търсенето на парцели води до повишаване на цените на жилища и къщи, освен в огромните градове, само че и в по-малките. В четири от огромните градове у нас има растеж на покупко-продажбите с парцели през третото тримесечие, в съпоставяне със същото предходната година. Това са София, Пловдив, Бургас и Стара Загора.

Данните сочат, че в 16 обитаеми места у нас нарастването на продажбите е с над 10 %, като максимален интерес към закупуване на парцели има в Костинброд- 28,6%. Бургас обаче заема първо място по растеж на покупко-продажбите измежду най-големите градове в страната.

В Бургас записаните покупко-продажби в границите на три месеца са 2300 броя, при 1931 година по-рано. „ Бургас отново е лидер с 19 % растеж. Но на фона на предното тримесечие това е на половина, тъй като пък тогава растежа беше 43% за самия град.,което има своето пояснение - много огромни здания бяха въведени в употреба ”, изяснява брокерът Елена Параскова пред Нова телевизия.

Брокери изясняват, че множеството клиенти търсят да купят недвижимо имущество за инвестиция. Те обаче имат условия към парцела. „ Едни  от най-търсените парцели са в нова постройка, с хубави общи елементи, на добра локация, с опция за паркиране, в положително положение т.е. обзаведен с нови мебели ”, споделя брокерът Надя Драгиева.

Такъв парцел търси и техният клиент Емил Кокончев - парцел за отдаване чартърен, който да му носи положителни доходи. „ Това, което ми харесва е новото строителство, защото аз пребивавам в постройка, която е строена през 90-те години, на доста положително място и все пак няма нищо общо с това, което виждам в новите здания. Сграда, която още като влезеш все едно не влизаш в кооперация, а влизаш в хотел и всичко е съвършено ”, споделя той.

А съвършеното нараства с всеки минал ден. В избрани комплекси сумите стигат до 2500-3 000 евро за кв. м. „ Има такива цени. В Бургас това са особено цени на ново строителство в ЦГЧ,както и ново строителство в Лазур, в частта, която гледа към морето. Всяка висока цена има нейното пояснение. Има няколко здания в града, които са висок клас здания,с красиви общи елементи. Няма по какъв начин там един парцел да коства на ниска цена ”, показва Драгиева.

Не липсвали и цени в един и същи комплекс, които изненадвали брокерите. „ Има голяма разлика сред цената на панелно строителство и цената на ново и остаряло строителство. За страдание или за благополучие, се сблъскваме с парадокси от вида на - продаваме ново строителство във „ Възраждане ” на цена 1500 евро на кв. м и в това време продаваме панелно строителство в комплексите на цена 1800 евро ”, изяснява експертът.

Най-предпочитаната площ е бюджетната-двустайни жилища в порядъка 60-65 кв. м, тристайни в порядъка на 85-50 кв. м. Такъв е и жилището, който търси Емануил.

„ Инвестицията се прави един път, а по-късно към този момент във времето възвръщаемостта е друга. Така,че избирам да е нещо, за което ще мога да взема оптимално висок наем, в сравнение с да е нещо на ниска цена, което по-късно с годините да не ми носи нищо ”, безапелационен е той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР