Българинът купува повече храна, отколкото яде. Количеството храна, което се

...
Българинът купува повече храна, отколкото яде. Количеството храна, което се
Коментари Харесай

Българинът купува повече храна, отколкото яде

Българинът купува повече храна, в сравнение с яде. Количеството храна, което се изхвърля на глава от популацията, е към 90 кг. Това демонстрира изследване на Европейската комисия.

Това е малко под междинното равнище в Европейски Съюз

През предходната година то е близо 130 кг на човек. Първенци по този индикатор е Кипър, където генерираните хранителни боклуци на човек са близо 400 кг. В челото на тази ранглиста са още Дания и прилежаща Гърция.

Изхвърлянето на храна е световен проблем

Това оказва мощно отрицателно въздействие както върху околната среда, по този начин и върху джоба на всеки консуматор. Генерираните финансови загуби в Европа възлизат на милиарди евро, а по данни на Евростат от предходната година, междинното количество храна, която се изхвърля в Европейския съюз е 127 кг годишно на глава от популацията.

Според специалиста по здравословно хранене Ники Суков една от аргументите за разхищението е, че купуваме повече, в сравнение с ще консумираме. Хората не потеглят с концепцията какво да купят, а стават жертва на маркетингов трик  и купуват, не тъй като им би трябвало, а тъй като на ниска цена и на промоция, уточни той.

От две години у нас има мобилно приложение, посредством, на което продуктите от хранителни магазини и заведения, с изтичащ период на валидност, отиват при потребителите вместо в кофата за отпадък, съобщи БНР.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР