Българинът консумира все повече палмово масло в заместители на млечни

...
Българинът консумира все повече палмово масло в заместители на млечни
Коментари Харесай

Ядем палмово масло - как да разпознаем истинското

Българинът употребява от ден на ден палмово масло в заместители на млечни артикули. Тенденцията идва от обстоятелството, че продуктите със заместващи млякото първични материали са по-достъпни като цени.

Цената е едни от факторите, по които да разпознаем същинското от това с палмово масло.

При същинското кисело мляко плътността е преди всичко, както и каймака.

Това описа притежател на мандра в село Шереметя край Велико Търново, пред „ Здравей, България” по NOVA.

За един колограм овче сирене трябват 3-3,5 л мляко, уточни той. За козе сирене трябват 6 литра. Цената при него на сиренето е от 10 до 13 лв..

Продукт със сурогат има и под 3 лв.. "В него има някакви растителни артикули, дори и изсъхнало мляко няма ", счита производителят.

Има влезнала в действие разпоредба, която не разрешава производството на имитиращи артикули и влагането на палмово масло в млечните артикули в мандрите.

Един от определящите фактори за качеството на сиренето е цената, защото елементарният консуматор мъчно може да направи разлика по визия дали един артикул е същински, или имитиращ.

Сиренето, което е същинско, даже във вода, няма да се размие. Според специалист действителната му цена би трябвало да стартира най-малко от 5,50 лв., а в случай че желаеме да ядем същински качествено сирене, то би трябвало да е най-малко 9 лв. за кг.

Кои храни са с друг състав у нас и в Европейски Съюз

Дефицит на мляко. Сиренето и кашкавалът нарастват

"Основният проблем в сектора са имитиращите артикули или палмовата лой. Има дефицит на българска суровина. Цените на българските фермери се подвигат с помощта на фермерите от Европа. Цената, която влиза като импорт, е малко по-висока от цената на българското мляко. Внасяме не повече от 20% от млякото ", уточни Иван Грънчаров, член на управителния съвет на Асоциацията на млекопреработвателите.

В България има над 260 млекопреработвателни предприятия, като от тях 30-40 компании употребяват растителна лой.

За 2017 година във тип на сирене са изконсумирани 12 000 тона палмова лой, съощи Българска телеграфна агенция.

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР