Българинът Христо Грозев е новият изпълнителен директор и председател на

...
Българинът Христо Грозев е новият изпълнителен директор и председател на
Коментари Харесай

Христо Грозев оглави разследващия сайт Bellingcat

Българинът Христо Грозев е новият изпълнителен шеф и ръководител на борда на основания в Нидерландия проверяващ уебсайт, оповестява изданието. Той заменя на поста английския публицист Елиът Хигинс, който е създател на уеб страницата и към този момент ще извършва функционалностите на негов креативен шеф.

През последните години уеб сайтът Bellingcat закупи международна популярност със серията си от следствия за секрети интервенции на съветското разузнаване. Сред тях бяха отравянията на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, на някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал и на рецензия на Кремъл Алексей Навални. Екипът на изданието получи голям брой влиятелни журналистически награди, в това число и две награди Еми.

"Откакто основах Bellingcat през 2014 година, той се разви от дребна група доброволци в огромен екип от новаторски експерти, които задават темпото в развиването на онлайн следствията с открити източници. Чувствам, че в този момент навлизаме в нова фаза, която изисква умел изпълнителен шеф ", разяснява Хигинс.

"За мен е чест, че мога да допринеса за Bellingcat с опита си от предходни свои позиции, с което се надявам да модернизирам организацията на стратегическо и управническо равнище. Очаквам с неспокойствие да работя с Елиът и неговия екип в борда още по-отблизо ", съобщи Грозев.

Той е част от екипа на Bellingcat от 2015 година Христо Грозев е приключил публицистика и право. В България името му доби известност през 2011 година около компанията BG Privatinvest GMBH и промяната на собствеността на пресгрупата, издаваща вестниците "24 часа " и "Труд " след отдръпването на немските издатели от ВАЦ.

Собствеността беше разпределена сред BG Privatinvest на Грозев и австриеца Карл Хабсбург-Лотринген от една страна, и Любомир Павлов и Огнян Донев от друга. Впоследствие се стигна до спор сред двете групи вложители, вследствие на което делът на Грозев и колегата му се намали до 9%, вместо първичните 53%. По-късно Павлов и Донев станаха обект на масирани прокурорски и данъчни инспекции и в последна сметка се отхвърлиха от издателския си бизнес.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР