Българинът Георги Пенчев, познат по света като Джордж Пенчев (също

...
Българинът Георги Пенчев, познат по света като Джордж Пенчев (също
Коментари Харесай

По-голям от Дан Колов: Историята на Георги Пенчев

Българинът Георги Пенчев, прочут по света като Джордж Пенчев (също от време на време Джордж Пенчов), е несъмнено един от най-успешните български професионални борци в историята на кеча, пишат от блога

 

Централата му, по този начин да се каже, е в Австралия, където той живее през по-голямата част от живота си и където става първенец на Австралия по кеч в тежка категория. В актуалната публикация ще разгледаме битките му отвън Австралия. Кариерата на Пенчев на кръга продължава от края на 20-те до началото на 60-те и през този интервал той е един от най-големите български кеч пътешественици. Борбите му го завеждат на пет континента - повече, от който и да е било различен български професионален герой от предишния век. Държи кеч трофеи на три континента - още веднъж, повече от всички други българи. Бори се в Австралия, Нова Зеландия, Съединени американски щати, Канада, Англия, Шотландия, Северна Ирландия, Франция, Германия, Южна Африка, Индия, Пакистан, Кения, Сингапур, Шри Ланка и евентуално и други страни. Почти на всички места, където отиде, Пенчев се бори в основни срещи и е любим на локалната кеч аудитория. Казано в резюме, може да се направи мощен мотив, че в някои връзки точно Пенчев е най-успешният български кеч герой от предишния век на международно равнище - по-успешен от Дан Колов, Хари Стоев, Николай Цигулинов, Тодор Банков, Петър Константинов, Асен Георгиев и

 



 

Джордж Пенчев (през 1936 година в Нова Зеландия)

 

Джордж Пенчев (1937 година )

 

Кеч кариерата на Джордж Пенчев стартира в Австралия в края на 1929 година и по-малко от две години след кеч дебюта му той отива на първото си интернационално турне. Първата страна, която посещава, е Нова Зеландия. Първото му турне там е през лятото на 1931 година Тогава Пенчев се бори за първи път с борци от Америка като Станли Пинто и Станли Буреш, което е значим опит за него. По това време в Нова Зеландия Пенчев става прочут като „ Българската мълния “ и въпреки че няма доста опит като кеч герой, новозеландските кеч уредници го поставят в основните битки.

 



 

Летящият шотландец МакДугъл против Българската мълния Пенчев (Хауера, Нова Зеландия, септември 1931 г.)

Пенчев има още няколко турнета в Нова Зеландия през годините 1936, 1946, 1951 и може би и други години. Бори се с известни кеч борци като някогашния международен първенец Ед Дон Джордж (едно от протежетата на Дан Колов), италианеца Джо Саволди (последният герой с победа над Колов), първенеца на Британската империя Ърл МакКрийди, новозеландският първенец Лофти Бломфийлд, известният негър герой Джак Клейборн и други Интересен факт, от българска позиция, е методът, по който Пенчев е показан в Нова Зеландия през 1936 година Две години преди този момент именитият български герой Дан Колов се бори в Нова Зеландия и е много известен там. Когато Пенчев идва в Нова Зеландия през 1936 година локалните уредници вземат решение да го показват като братовчед и възпитаник на Дан Колов, с цел да бъде по-интересен персонаж за кеч почитателите. Разбира се, двамата нямат никаква роднинска връзка.

Съединените американски щати

Второто интернационално турне на Пенчев е в Съединени американски щати. Това се случва през 1936 година Интересното тук е, че Пенчев отива в Съединени американски щати с помощта на Дан Колов. Колов се бори в Австралия през 1934 година Тогава той се среща с Пенчев, вижда огромен капацитет в него и му предлага да го уреди с битки в Америка. Минават съвсем две години, само че в последна сметка Пенчев отива в Съединени американски щати и по-точно отива в щата Калифорния, където единствено допреди една година Дан Колов е бил шефът на локалните кеч борци и където Колов към момента има много връзки. В Калифорния Пенчев става прочут като „ Българският Адонис “ - Пенчев е един от по-стройните борцови спортисти по това време и се слави с чаровната си усмивка. За няколко от битките му го показват под псевдонима Иван Пенчев. На това първо калифорнийско турне Пенчев губи от известни кеч звезди като Джо Саволди и Ханс Щайнке, прави равенства с бъдещи звезди като Ал Перейра и Чарли Сантен (двама борци, които се борят и в България против Дан Колов) и записва победа над ветерана Джо Малчевич, въпреки и посредством дисквалификация, и като цяло турнето е триумф. След като Калифорния Пенчев се бори за малко и в щата Вермонт.

Пенчев се завръща в Съединени американски щати идната година за най-голямата му битка в Америка и една от най-важните срещи в кариерата му като цяло. Става дума за битката му с именития Джим Лондос, която се организира на 4-ти октомври 1937 година в град Балтимор, щата Мериленд. По това време обстановката със международната купа по кеч в Съединени американски щати е леко комплицирана. След поредност от събития и измами през 1936 година в Съединени американски щати към този момент има няколко борци, които са считани за международен първенец. Щатът Мериленд обаче отхвърля да признае, който и да е било от тях като формален първенец и по тази причина се насрочва среща сред един от кандидатите, гъркът Джим Лондос, и австралийския първенец Джордж Пенчев. Победителят от битката им ще бъде разгласен за международен първенец по кеч в тежка категория (мерилендска версия). Към битката и борците им огромен интерес. Срещата сред Лондос и Пенчев притегля над 11 хиляди фенове и докарва доход от над 26 хиляди $, което се равнява на близо половин милион $ в днешни пари. Никоя друга кеч среща в историята на щата Мериленд до този миг не е генерирала по-голям доход от билети. Пред очите на огромната аудитория, в това число губернатора на щата Мериленд и кмета на град Балтимор, Лондос побеждава Пенчев и щатът Мериленд го признава за формалния международен първенец. Тази битка е отразена на страниците на вестници във всички американски щати и по този начин името Джордж Пенчев се разчува из цялата страна. С изключение на един мач на Борис Димитров, въпросната среща сред Пенчев и Лондос е с най-голямата аудитория за основна среща на български кеч герой в Съединени американски щати. Още при втората си аудиенция в Съединени американски щати Пенчев съумява да притегли зрителски интерес към негов мач, какъвто Дан Колов, да вземем за пример, не съумява да притегли за всичките си близо 20 години като професионален герой в Съединени американски щати и това по никакъв начин не е малко достижение.

 



 

Джим Лондос, Джордж Пенчев (вдясно) и мерилендската международна купа (Балтимор, Мериленд, октомври 1937 г.)

Следващото американско турне на Пенчев е през 1939 година, когато той се бори в щатите Мериленд, Пенсилвания, Ню Джърси, Делауеър, Вирджиния, Калифорния, Хаваи (който тогава още не е американски щат, само че ще стане по-късно) и в американската столица Вашингтон. Това е може би най-успешното му турне в Съединени американски щати. Пенчев печели множеството от битките си и побеждава одобрени имена като Бейб Захариас, Джим Райт, Нанджо Сингх, Вик Кристи, Джим Клинксток, Боб МакКой и други Отделно има още четири битки с Джим Лондос (две от тях за международната титла) и записва тъждество с Джо Саволди.

Следващите му битки в Съединени американски щати са през 1947 година, когато той се бори в щатите Хаваи, Калифорния и Аризона. По това време в Калифорния за малко го назовават Джордж „ Физиката “ Пенчев поради положителното му телосложение. Именно тогава Пенчев, който към този момент е деец на кръга с 18 години опит, взе участие за първи път в отборни кеч срещи. Най-редовният му екипен сътрудник по това време е 19-годишният канадец Джордж Гордиенко. Още от началото на кеч кариерата му Гордиенко, който е извънреден спортист, е спряган като предстоящ международен първенец, само че в последна сметка политическите му пристрастия (привърженик е на комунизма) мощно лимитират опциите му за развиване в Съединени американски щати. През 1947 година в Съединени американски щати Пенчев записва победи над кеч звезди като Бен Шърман, Кинг Конг Ейб Каши и Дани МакШейн. Бори се и двата пъти с Джим Лондос за международната купа, само че губи и двете срещи.

 



 

Джордж Гордиенко

Пенчев се завръща в Съединени американски щати още веднъж за дълго 13-месечно турне през 1949 и 1950 година Тогава той се бори в щатите Хаваи, Калифорния и Тексас. Побеждава известни борци като Оки Шикина, Дивия Ред Бери, Ърни Дусек, Килър Ковалски (в екипен мач) и Дон Киндред (който по това време се бори с маска и е заставен да смъкна маската откакто губи от Пенчев). През този интервал Пенчев взе участие в много отборни кеч мачове и измежду сътрудниците му са международни първенци като Франк Секстън, Шандор Забо (който апропо се бори против различен изтъкнат бг ), Дийн Детън, Ръфи Силвърстайн и Рито Ромеро. Отделно се бори за NWA Pacific Coast купата в тежка категория, само че не съумява да я завоюва и с отборния му сътрудник Рей Пире стигат до финала на шампионат за коронясването на нови NWA Texas Tag Team първенци.

През 1952 година Пенчев още веднъж отива в Съединени американски щати за поредност от нови битки в щатите Калифорния, Вашингтон, Тексас и Хаваи. Сред съперниците му този път са имена като именития Горджъс Джордж, някогашните международни първенци Вожда Дон Ийгъл и Дейв Левин, борецът-балетист Рики Стар и френския Адонис Андре Драп. Също по този начин е любопитно да се означи, че Джак Адкисон дебютира в кеча в мач трима против трима с присъединяване на Пенчев и първата независима кеч среща на Адкисон е отново против Пенчев. Адкисон ще стане по-известен като Фриц декор Ерих - именита фигура в американския кеч и главата на сем. декор Ерих. През 1952 година Пенчев се бори и с главата на друго именито кеч семейство - Дори Фънк Старши.

Последното турне на Пенчев в Съединени американски щати продължава от октомври 1957 до март 1959 година (като част от времето той прекарва в Канада). През този интервал той се бори в щатите Хаваи, Калифорния, Ню Йорк и Охайо. Въпреки че към този момент е на над 50-годишна възраст Пенчев към момента е уважавано име от кеч уредниците и кеч почитателите в Съединени американски щати, и продължава да се изправя, както против не толкоз известни борци, по този начин и против известни кеч имена като Илио ДиПаоло, Винсънт Лопез и Скай Хай Лии. Бори се и против бъдещи международни първенци като Ник Бокуинкъл и Дик Байър (по-известен като Унищожителя - The Destroyer на английски). Пенчев също получава опция да се бори за купата на щата Хаваи по кеч в тежка категория, само че не съумява да я завоюва.

Канада

Джордж Пенчев се бори в Канада през 1936, 1952, 1958 и 1959 година Монреал, Квебек, Ванкувър, Едмънтън, Торонто, Отава и други са градовете, където има битки. В Монрeал се бори в известната зала „ Монреал Форум “, а в Торонто в „ Мейпъл лийф гардънс “. Това са две от най-емблематичните зали в историята на кеча в Канада. Пенчев е единственият българин, който се е борил и в двете зали. В Канада Пенчев записва победи над известни борци като Лутър Линдзи и Мартино Анджело и също по този начин стига до финала на шампионат за коронясване на нов NWA Pacific Coast първенец (ванкувърска версия). Последната му битка в Северна Америка е през юли 1959 година в Канада.

Обединеното кралство

Друго място, където Пенчев се бори няколко пъти през годините е Англия. Има битки също в Шотландия и Северна Ирландия, само че главно се бори в Англия. Лондон, Нюкасъл, Портсмут, Саутхaмптън, Лийдс, Хъл, Донкастър и Брайтън са някои от градовете, които посещава. Първото му турне на острова е през 1937 година Местните уредници незабавно го поставят в основните срещи и го показват като първенец на Британската империя. Пенчев не е формалният първенец, само че уредниците смятат, че е задоволително добър герой, с цел да бъде първенец и по тази причина го прогласяват за подобен. Най-интересното нещо от първото му турне в Англия е фактът, че Пенчев прави дебюта си в киното. Популярният британски герой „ Донкастърската пантера “ Джак Пай и Пенчев имат дребна роля в комедийния филм „ Leave It To Me “, където двамата играят себе си (част от кино лентата е на кеч тематика).

На 26-ти октомври 1937 година в Лондон се състои може би най-важната и най-голяма кеч среща на Пенчев в Англия. Тогава той се изправя против международния първенец Джим Лондос. Това е първата битка на Лондос в Англия и тя притегля 6 или 7 хиляди фенове, което е най-голямата кеч аудитория за годината в Англия. Пенчев губи срещата, само че оставя чудесно усещане у феновете. Борбата е снимана и фрагменти от нея са излъчени в кина в цяла Англия. Скоро след срещата с Лондос Пенчев записва и две значими равенства с известните борци Кола Квариани (от Грузия) и Макс Краузър (от Полша).

 



 

Джордж Пенчев се пробва да тушира Джим Лондос (Лондон, Англия, октомври 1937 г.)

Пенчев се връща още веднъж в Англия в края на 1938 година Тогава той се бори с известни британски борци като Дъглас Кларк и Маргерич Анаконда. Следват британски турнета през 1950 и 1951 година, когато Пенчев към момента е считан за топ име на английските кръгове. От всички български професионални борци, които се борят във Англия през годините, точно Джордж Пенчев е най-успешен там.

Франция

Джордж Пенчев има битки във Франция през 1937, 1950 и 1953 година Първите му битки там са в Париж през лятото на 1937 година По това време българинът Дан Колов е едно от най-популярните кеч имена във Франция и урежда много негови сънародници с битки в основната френска кеч организация (организацията на Раоул Паоли). Пенчев обаче се бори в друга френска кеч организация. Престоят му във Франция е къс, само че той печели всичките си битки и записва победи над уважавани френски борци като Габриел Мартинвил и Шарл Пиерло.

Най-важните му битки във Франция обаче са през 1950 година Тогава Пенчев се бори в основни срещи в най-голямата парижка зала „ Пале де спор “ - първо с Ивар Мартинсон, а по-късно с Феликс Мике. През годините една дузина български кеч борци се борят в Париж, само че единствено четирима от тях могат да се похвалят, че са били в основната среща на кеч шоу във въпросната 18-хилядна зала - Дан Колов (многократно), Джордж Пенчев (два пъти), Тодор Банков (веднъж) и Димитър Стойчев (веднъж). В интервала 1933-1959 година „ Пале де спор “ е може би най-важната кеч зала в Европа и за един герой е огромно достижение да бъде в основната среща на кеч шоу там. Опонентите на Пенчев, Мартинсон и Мике, са двама от най-популярните кеч борци в Европа по това време. И двамата са европейски и международни първенци по кеч в тежка категория (френска версия). Срещата на Пенчев с Мартинсон завърша без победител (и двамата са нокаутирани), а срещата му с Мике е извоювана от французина. Срещите са снимани и фрагменти от тях са излъчени във френските кина. Любопитно е да се означи, че към въпросните две битки, сходно на новозеландците през 1936 година, френските уредници показват Пенчев като родственик на Дан Колов, с цел да засилят интереса към него.

 



 

Два момента от Джордж Пенчев против Феликс Мике (Париж, Франция, октомври 1950 г.)

Южна Африка и Кения

1938, 1948 и 1954 са годините, когато Пенчев се бори в Южна Африка в градове като Йоханесбург, Кейптаун, Дърбан и други Това са години, когато кечът се радва на забележителна известност там. През 1938 година Пенчев взе участие в една от по-запомнящите се кеч срещи в Южна Африка през 30-те. Пенчев идва в страната в качеството си на първенец на Британската империя и залага купата против локалната основна кеч звезда Йоханес ван дер Валт. След упорита битка, южноафриканецът побеждава Пенчев и по този начин печели най-важното отличие в кариерата си. При идващите си визити в страната българинът Пенчев продължава да бъде известна атракция на локалните кръгове. През 1954 година Пенчев и австралиецът Рой Хефърнан стават първенци на Британската империя по екипен кеч. Никой различен български кеч герой не е бил екипен първенец, където и да е било - само Пенчев в Южна Африка.

Пенчев посещава Кения през 1962 година Тогава той се бори в столицата Найроби дружно с известни борци като Емил Цая, Дара Сингх, Барон декор Хекзи, Рей Аполон и други

Сингапур и Шри Ланка

Пенчев се бори и в тези две азиатски страни, най-много в Сингапур, където кечът се радва на добра известност с години наред. Визитите му там са през 1948-1949, 1951 и 1961 година Първоначално го назовават „ Джентълмена “ Джордж Пенчев поради елегантния му жанр на кръга, а след това локалните уредници вземат решение, че феновете ще имат по-голям интерес към битките му в случай че го показват като руснак и по тази причина той става прочут в Сингапур като „ Руската ракета “. Най-голямото му достижение в Сингапур е победа над унгареца „ Кинг Конг “ Емил Цая. Въпросният Цая е огромна кеч звезда в страни като Индия, Пакистан, Сингапур, Австралия и така нататък и при започване на кариерата му се бори и в България.

 



 

Реклама за битката сред Джордж Пенчев и Кинг Конг Цая (Сингапур, ноември 1948 г.)

Германия

Пенчев посещава Германия единствено един път. През 1953 година взе участие в кеч шампионат в Берлин. Сред участниците в шампионата са одобрени европейски борци като Ханс Шварц младши (Германия), Джозеф Вавра (Чехия), Салвадор Фонт (Испания), Лео Димитрал (Гърция), Жулс Делмее (Франция) и други

Индия и Пакистан

През 40-те, 50-те и 60-те години на 20-ти век кечът в Индия и Пакистан се радва на голяма известност. Публиките за най-големите битки там от време на време доближават 60, 70, 80 и даже се приказва за 100 хиляди фенове. Главното кеч име в Индия е именитият Дара Сингх, а в Пакистан идолите на локалната аудитория са борци като Болу Пахалван, Аслам Пахалван и Акрам Пахалван. Пенчев се бори в тези две страни през 50-те и при започване на 60-те. Информацията за битките му там е много лимитирана, само че е известно, че съответно в Мумбай Пенчев е любим на локалната аудитория. Това е нещо нетипично, защото нормално индийските публики освиркват задграничните борци, само че елегантният жанр на битка на Пенчев го прави любим на мумбайската аудитория и той постоянно е приветстван от нея. Един от огромните му съперници в Мумбай е именитият английски кеч герой Бърт Асирати. През 1961 година Пенчев претърпява неприятна травма на крайници по време на битка в Индия. Лежи в локална болница над пет месеца. Въпросната травма в огромна степен поставя завършек на кариерата му на кръга. Той има още срещи (в Австралия) и след травмата, само че не са доста.

Такава дълга кариера като неговата е мъчно да се заключи единствено в публикация или две, само че в общи линии това беше най-важното за неговите битки. Силно евентуално е, че горният лист с страни, където се е борил Пенчев не е цялостен. Има изказвания, че е посещавал Белгия, Холандия и Малайзия, само че уви на този стадий тези изказвания не могат да бъдат доказани. Напълно допустимо е да се е борил и в други африкански страни, с изключение на гореспоменатите. Пълен или не, описът е величествен. Безспорно, българинът Георги Пенчев е търсено и уважавано кеч име по целия свят.

 

 

 

Източник и създател:

 

Facebook страница: Българската история в професионалната битка

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР