Българин в активна възраст, от областен град, работещ, образован, гласуващ

...
Българин в активна възраст, от областен град, работещ, образован, гласуващ
Коментари Харесай

Работещи, образовани, предимно жени: кой гласува рекордно с "Не подкрепям никого"

Българин в дейна възраст, от регионален град, работещ, просветен, гласуващ най-вече с машина. Така наподобява в преобладаващия случай профилът на гласувалите с " Не поддържам никого " на в неделя, когато показалите тази алтернатива.

При обработени 100% от протоколите в ЦИК по този начин са дали своят вот 108 842 души, което в случай че беше избор за политическа мощ, щеше да ѝ отреди шесто място с група от 11 депутати, съгласно пресмятане на " Дневник ".

Това е най-високото равнище на протестен избор с действителни гласове на парламентарни избори от основаването на полето " Не поддържам никого " в бюлетините. То беше въведено с измененията в Изборния кодекс от 2016 година, които направиха гласуването наложително. Най-малко хора са го употребявали през юли 2021 година, когато е било маркирано от 35 хиляди души, т.е. пет пъти по-малко, в сравнение с в неделя (2 април 2023 г.)

Профилът на протестния избор

По данни на организациите Алфа Рисърч " и " Тренд " преобладаващо подобен избор са дали повече дами в сравнение с мъже, а разликата в данните на двете организации е сред 6 и 11 процентни пункта.

Гласувалите с " Не поддържам никого " са преобладаващо в дейната възраст сред 18 и 59 година, като по данни на " Тренд " най-вече са сред 40-49 година - 24%. Гласа си са дали най-вече с машина - 73.9 против 26.1 с хартиена бюлетина.

На предходните избори през октомври главно (37.1%) са дали своят вот по същия метод, 25.4% не са дали своят вот, 13.3% са дали своят вот за " Продължаваме промяната ", а 6.6% за ГЕРБ. " Алфа Рисърч " регистрира най-вече преди негласували - 37%, пред избрали партия отвън парламентарно показаните (35%).

Почти поравно сред гласувалите с " Не поддържам никого " са тези с висше/полувисше обучение (около 46%) и приблизително обучение (близо 50%).

Масово протестния избор са дали представители на българския етнос (94%), както и работещи - 79.5%. Безработните са 9.3%, пенсионери - 6.2% и учащи - 5%.

Според " Тренд " най-често те са от регионален град - 49.3%, следвани от представители на дребен град - 27.4%, София - 15.6% и село - 7.8%. По този симптом по-различни са данните на " Алфа Рисърч ", която е отчела най-вече дали своят вот в регионалните градове, следвани от хора в селата, София и дребните градове.

Справка на " Дневник " демонстрира, че най-вече дали своят вот с " Не поддържам никого " има в София, София област, Велико Търново, Перник, Плевен, Пловдив, Русе.

" Избирателят, който зачертава това квадратче, е основно от женски пол. Преимуществено дами, също така млади дами. 60 на 100 от всички отбелязали това квадратче са дами, съвсем 1/3 от всички отбелязали това квадратче са на възраст до 30 години. Отличително е по-високото обучение, поданици на столицата или огромните регионални центрове. Това са дейни, млади, образовани, интелигентни хора, разочаровани от политическите партии, с ниско доверие в политическите партии, само че с готовност за се включат в публичните процеси ", разяснява пред БНР социологът от организация " Галъп " Яница Петкова.

Всъщност гласовете " Не поддържам никого " не се регистрират като резултат за участник в изборите и се взимат поради само за изборната интензивност, която пък е от основно значение при възможни референдуми - за годно се счита допитване, в което са взели участие най-малко толкоз гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори, и с " Да " са дали отговор над половината.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР