Българин, обявен за издирване от Австрия, е бил арестуван докато

...
Българин, обявен за издирване от Австрия, е бил арестуван докато
Коментари Харесай

Задържаха бившия депутат Иван Димов по искане на Австрия

Българин, разгласен за търсене от Австрия, е бил задържан до момента в който карал на автомагистрала “Тракия ” в посоката към Бургас, разгласи Министерство на вътрешните работи. Според обява на в., става дума за някогашния народен представител от ОДС Иван Димов, който в този момент е арбитражен арбитър. Информацията е неофициална и е позована на източници, осведомени с следствието.

От формалното известие на вътрешното министерство излиза наяве, че за 61-годишния мъж “има европейска заповед за задържане от прокуратурата в австрийския град Велс като обвинен в изпирането на 170 хиляди евро, добити от незаконна активност ”.

Иван Димов е бил ръководител на Окръжния съд в Сливен и член на Висшия правосъден съвет, само че напусна през 2010 година

При опит на журналистическия екип да се свърже с него, на мобилния му телефон е дала отговор брачната половинка му Антониана Благоева, която е обяснила, че Димов не може да приказва сега. Тя твърди, че няма визия дали и за какво е търсен в Австрия.

След задържането на Димов ще бъде задействана процедура по екстрадицията му в Австрия. Възможностите са две - той да се съгласи непринудено да го изпратят там за следствените дейности или да откаже. Тогава ще взема решение съдът.

Димов е известно лице от политическите и правосъдните среди през 90-те години на предишния век. След измененията е арбитър във военния съд в Сливен. От 1992-а правораздава в Окръжния съд в същия град. В оня интервал избухва спор сред български и американски притежатели в сливенското дружество “Декотекс ”. Като арбитър Димов записва смяна на акционерите и приватизационният фонд на Николай Банев “АКБ Форес ” измества американския вложител Реми Евар, който твърди, че вложил 10 млн. $ в завода. Заради правосъдното решение американски сенатори желаят пояснение от тогавашния ни дипломат в Съединени американски щати Филип Димитров, който по-късно е български министър председател, а през днешния ден парламентарен арбитър.

През 1997 година Димов е определен за народен представител от листите на ОДС в 38-ото Народно заседание. Остана там до края на мандата през 2001 година Участва ефективно в промяната на прокуратурата, която дава повече власт на тогавашния обвинител №1 Никола Филчев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР