Българин, който от години работи и живее в Съединените щати

...
Българин, който от години работи и живее в Съединените щати
Коментари Харесай

Българин в САЩ е на крачка от откриване на лечение на рака

Българин, който от години работи и живее в Съединените щати е пред прага на откриването на средства за лекуване на онкологични болести. Анатоли Цеков, родом от Монтана, е във водещия екип на компания Affigen в Сейнт Луис – Съединени американски щати.
 publikaciya_anatoli_cekov-1  anatoli_cekov_usa
Нашенецът е началник на лабораторните проучвания в  компанията, основана през  2016 за насърчаване имунотерапия от нова генерация за лекуване на рак. Анатоли е отпътувал за Америка със фамилията си когато е бил единствено 11- годишен. Коренът на рода му е от северозападното село Клисурица. Той е приключил висшето си обучение във Вашингтон и е специалист по клетъчна молекулярна биология и биохимия. Има петнадесет години опит, както в университетските среди, по този начин и в промишлеността. Автор е на доста проучвания, лабораторни способи, разбори и изявления в региона, в която работи.

„ Ние се концентрираме върху Ахилесовата пета на рака – протеинът в туморната  клетка, който е друг от този, създаден от обикновено функциониращата клетка. Процесите, които протичат при използването на биологичните артикули, са с висока сензитивност и точност, тъй че да бъде понижен риска от увреждане на здравите кафези. ”, написа в формалния уебсайт на компанията. Новата терапия за лекуване на рака тази година е  влезнала в предклиничен стадий,  следва да бъде клинично тествана.

„ Анатоли Цеков е наследник на дисидента Цеко Цеков – съден и лежал в пандиза по Живково време поради рецензиите си против режима. Той емигрира в Щатите, а след това изтегли при себе си и брачната половинка, сина и щерка си. След рухването на комунизма Цеков и фамилията му постоянно есен идват в родното си село.! ”, описаха жителите на Клисурица. Анатоли Цеков последно гостувал в родината си през април тази година и обходил доста от туристическите забележителности на България – Велико Търново, „ Магурата ”, Белоградчишките скали. Семейството поддържа родната си къща в Клисурица и не е прекъсвало връзките си с родственици и другари, показа кметската наместничка Теменужка Цветкова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР