Българин и италианка говорят открито и с усмивка за една

...
Българин и италианка говорят открито и с усмивка за една
Коментари Харесай

Двама лекари откриват любовта, докато се борят с множествена склероза

Българин и италианка приказват намерено и с усмивка за една от най-коварните заболявания на нашето съвремие. И двамата живеят от години с неврологично заболяване, за което лекуване към момента актуалната медицина не е намерила.

Те обаче остават положителни и усмихнати макар заболяването.

Снимка: bTV

Д-р Христо Ватев и брачната половинка му Александра откриват щастието в нещастието. Запознават се инцидентно, когато тя влиза в кабинета му с молба да излекува напрежението, депресията и тревогата, откакто чува тежката диагноза – множествена склероза.

Снимка: bTV

„ Преди 10 години мислех, че нямах бъдеще. Разболях се и изгубих вяра.  Мислех, че за мен няма никаква вероятност. Докато не срещнах доктор Ватев. Запознахме се в Рим. И повярвах, че няма да умра. Не се отхвърлих от общоприетото лекуване, само че започнах и терапия за мозъка и за душата “, споделя Александра.

На всеки 6 месеца тя влиза в болница за вливания на коктейл от медикаменти. В Италия едно вливане коства 5000 евро. Паралелно с медикаментите дамата ползва неврозащита, с цел да предотврати отрицателно развиване на заболяването.

„ Тя е до края на живота. Но се живее дълго с нея, доста дълго. Живее се добре, само че всички сме подвластни от тази болест “, изясни доктор Ватев.

Снимка: bTV

И двамата рисуват. И обичат хубава музика. Той е клиничен психолог, а тя – логопед и арт терапевт.

„ Когато се разболях, изпаднах в дупка. Потърсих помощ от психолог и по този начин се срещнах с Христо. 10 години по-късно пребивавам и съм щастлива “, споделя Александра.

„ Аз церя хората, като ги увещавам да си трансформират метода на мислене. Не притичвам незабавно към антидепресанти “, разяснява доктор Ватев.

Снимка: bTV

Той чете лекции на студентите си в университета, а тя работи от у дома, където оказва помощ на деца да приказват вярно. Говоренето оказва помощ и на нея самата, както и на други хора, заболели от множествена склероза.

„ Намерих вяра и с помощта на изкуството се почувствах част от света “, споделя дамата.

Преди 155 години  френският невролог и професор по патология Жак-Мартен Шарко оставя огромна диря в медицината. Заслужено е именуван „ бащата на модерната неврология “ и „ Наполеон на неврозите “. През 1868 година неврологът открива, че бели плаки се образуват в бялото вещество на гръбначния мозък, мозъчния дънер, дребния мозък.

Те са разпръснати из цялата централна нервна система, което дава името на заболяването – множествена склероза. Неочаквано доктор Ватев се сблъсква с заболяването. Ден, откакто приключва с отличие медицина в Италия.

„ На идващия ден аз престанах да виждам. И към този момент съм доктор, имам другари, ходя на офталмолог, той ми сподели – ти си за резонанс. Правя си магнитен резонанс, не се срамя и ми откриват 6 бели плаки в мозъка, слагат ми диагноза Министерски съвет и ме взимат в болница. Тогава е 1998 година Оттогава са минали 24 години. Не единствено съм жив и здрав, само че работя и съм благополучен от живота “, изясни доктор Ватев.

Снимка: bTV

Той споделя, че се е почувствал извънредно.

„ Може би аз самият не повярвах. Един сътрудник ми сподели – взимаш самолета и заминаваш за Щатите “, спомня си доктор Ватев.

Така и прави. Това решение безусловно избавя лекарят от България. През 1999 година доктор Ватев успявал да върви с патерица и не виждал добре. 
 
„ Не знам какво са правили с мене, само че аз се върнах вървешком и виждайки “, споделя лекарят.

Снимка: bTV

Докторите в Съединени американски щати трансформират метода на живот на Христо. Той се отхвърля от всички нездравословни привички, стартира диета, пие медикаменти, понижава напрежението и по този начин заболяването стартира да се забавя и не прогресира.

„ Променяш си живота. Американците са ми трансформирали живота, тъй като са ми промили мозъка. Това е тактика, не е една диета, не е едно лекарство “, споделя доктор Ватев.

Снимка: bTV

Според Националния институт по неврологични болести и инсулт в Съединени американски щати човек с Министерски съвет към този момент може да чака да живее толкоз дълго, колкото човек без това заболяване. Два пъти в годината Александра се подлага на скъпоструваща терапия с лекарства. Преди време Христо стопира програмата. Но не заради финансови аргументи.

„ Отписаха ме и ми споделиха, че нямам потребност. Адски са скъпи тези медикаменти, покрива ми ги здравната каса, само че ми споделиха, че нямам потребност, тъй като нямам нито една черна дупка “, изясни доктор Велев.

Българинът и италианката поставят старания всеки ден за своето здраве. Опитват се да забавят хода на заболяването. И към този момент съумяват. Не имат вяра в чудеса, обещания или вълшебен лекове.

„ Няма лекарство, което да прави чудеса “, споделя доктор Ватев.

23 години след слагането на диагнозата множествена склероза доктор Ватев кара, чете лекции, движи се без патерици и живее първокласен живот.

Заедно със брачната половинка си приказват намерено за множествената склероза, не се срамят или опасяват.

„ Оливър Сакс ни споделя, че ние болните посредством изкуството забравяме заболяването и преоткриваме света “, споделя Александра.

Двамата одобряват за своя проблема да споделят с други лекари и с пациенти най-новите научни проучвания и лечения, които оказват помощ на хората не просто да се оправят с психическия удар от диагнозата, а и да живеят първокласен и дълъг живот с нея. Въпреки нея.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР