Българин, емигрирал преди десетилетия в САЩ, е дарил чрез завещанието

...
Българин, емигрирал преди десетилетия в САЩ, е дарил чрез завещанието
Коментари Харесай

БГ емигрант в САЩ завеща $3 млн. на родния си град и училище

Българин, емигрирал преди десетилетия в Съединени американски щати, е дарил посредством наследството си 3 милиона $ на община Лом и на учебно заведение в града, оповестява Българска телеграфна агенция.
 Българка от Австралия завеща 1,84 млн. лева на Националната художествена изложба
Волята на починалия към този момент доктор Андрей Георгиев е учебното заведение, чийто ученик е бил - Професионална гимназия " Найден Геров " - да получи 2,5 млн. $ от наследството му. На общината лекарят подарява 500 000 $.

Парите са преведени по двете сметки преди към месец.

Така доктор Георгиев се трансформира в най-големия донор за община Лом.

По предложение на кмета той ще бъде разгласен посмъртно за почетен жител на града. Освен това ще бъде образуван публичен съвет, който да реши защо да бъдат разходени дарените на общината средства. Засега доминира мнението, че с тях може да бъде реновирана спортната зала " Балканиада ".

Д-р Андрей Георгиев е роден в София през 1921 година. В началото на 50-те години на предишния век той емигрира в Съединени американски щати и основава там лична клиника. Постепенно натрупва благосъстояние, огромна част от което завещава на своето учебно заведение в Лом и на родния си град. Починал е наскоро в Съединени американски щати. По негово предпочитание дарените средства би трябвало да се употребяват за стипендии на надарени деца от учебно заведение " Найден Геров ", които са признати за студенти в влиятелни университети в Европа, Съединени американски щати и у нас. От общината и от гимназията в Лом обявиха, че никой различен не е правил такова огромно подаяние за тях и оповестиха, че скоро ще открият галерия с материали и фотоси за живота и делото на доктор Андрей Георгиев, добавя Българска телеграфна агенция.

По-рано тази година сходно ненадейно и обилно подаяние получи Националната художествена изложба. Българка от Съединени американски щати остави в наследството си към 1,8 млн. $ на културната институция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР