Българи във Валенсия започнаха петиция срещу назначаването на бившия шеф

...
Българи във Валенсия започнаха петиция срещу назначаването на бившия шеф
Коментари Харесай

Българи във Валенсия с петиция и протест срещу назначението на Пламен Георгиев

Българи във Валенсия започнаха петиция против назначението на някогашния началник на антикорупционната комисия Пламен Георгиев за общоприет консул и обмислят протестни дейности, в случай че подписката не е задоволителна за анулация на държавното решение.

Онлайн петицията към този момент е подписана от над 1900 души, които не са съгласни с назначението и поддържат настояването на българите във Валенсия и броят на подписалите продължава да пораства. С петицията се насочат и няколко въпроса към премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева.

Българите във Валенсия питат дали е провеждан обществен конкурс за заемане на длъжността общоприет консул, каквото е условието на Закона за дипломатическата работа и упорстват да получат протокол от него, в случай че има подобен.

Освен това те се интересуват с какво юридическото обучение на някогашния прокурор и началник на КПКОНПИ ще послужи при осъществяване на служебните му отговорности в консулството във Валенсия. Те желаят да знаят и какви непознати езици владее Пламен Георгиев и на какво равнище.

" Уважаеми ръководещи, на нас, българите във Валенсия и покрайнините ни би трябвало професионална, способена и загрижена консулска отбрана и поддръжка, тъй като болшинството сме трудещи се жители, а не нарушители ", пишат в петицията уредниците й и питат по какъв начин това предопределение ще се отрази на имиджа на България.

Много от недоволните, подкрепили петицията, са споделили и претекстовете си да подпишат документа, а аргументите са както свадите към парцелите на Пламен Георгиев, по този начин и практиката да се вършат политически и неаргументирани назначения в дипломацията.

" Назначава се незапознат, нарушаващ законите и моралните правила, злепоставен, и безочлив човек. Това не е предопределение в помощ на българските жители в Испания, а комфортна работа за наш човек. С подобен консул, по-добре да няма консулство. Резултатът ще е идентичен ", разяснява един от българите, подписал петицията. Други упорстват освен консулите, само че и представителите на администрацията да се избират директно.

Един от уредниците на подписката Пеци Петров разяснява пред БНР, че недоволството не е предизвикано от абсурда с жилището и терасата на Георгиев, а е поради качествата, които са нужни за поста общоприет консул.

" Във Валенсия постоянно сме имали доста положителни консули – Константин Коджабашев, Мая Стефанова, Цветелин Цолов. И чакаме още веднъж доста високо равнище на консула. Работата на консула не е единствено да подписва документи и да върви на приеми. Проверих и видях, че не владее испански – равнище А2 е доста ниско ", разяснява Петров.

Ако петицията не е задоволителна, българите във Валенсия обмислят и митинг против назначението, в случай че то стане факт. " Спонтанните митинги доста бързо стават в Испания. Разрешения от кметствата доста бързо се взимат ", изясни Пеци Петров.

Автономните области, обслужвани от Генералното консулство, са Валенсия, Мурсия, Кастиля ла Манча и Балеарските острови. Българите, пребиваващи трайно там, са 43 531 по публични данни на Националния статистически институт на Кралство Испания към 1 януари 2019 година, прецизираха от пресцентъра на министерството.

Предстои разкриване на консулство на България в Барселона и защото се чака то да бъде извънредно натоварено, за негов началник е избран опитният доскорошен консул във Валенсия Цветелин Цолов. Георгиев пък ще заеме неговото място.

Само за десетина дни Пламен Георгиев смени три работни места. Той подаде оставка от поста ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) в последния работен ден на Народното събрание преди лятната почивка - 31 юли, след месеци на насилствена отпуска, по време на която течеше инспекция по изнесената в медиите информация, че има противозаконна тераса към жилището си в София.

На 5 август Висшият правосъден съвет прекъсна отпуската си, с цел да го възвърне в профилираната прокуратура, като това категорично беше направено със задна дата, с цел да не се прекъсва юридическият му стаж. Четири дни по-късно Министерският съвет е взел решение да го назначи за общоприет консул във Валенсия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР