Българи в Израел ужасени, разказват за атаката с ирански дронове

...
Българи в Израел ужасени, разказват за атаката с ирански дронове
Коментари Харесай

Ударите по база с F-35 в Израел били предупреждение, Владимир Чуков заговори за отмъщение

Българи в Израел ужасени, описват за офанзивата с ирански дронове и ракети

Най-важно е да бъдат разгадани техническите параметри на офанзивата. Те приказват доста за желанията на Иран за вероятно последващо развиване на обстановката. Това сподели в " Събуди се " по Нова телевизия арабистът проф. Владимир Чуков.

„ Нека да кажем, че офанзивата продължи пет часа. Изстранени са 331 дронове и ракети, като главната част от дроновете носят 20-30 кг ексклюзиви и са нискобюджетни ", изясни той. И акцентира, че огромна част от дроновете и ракетите са били прихванати от Противовъздушна отбрана системите.

" Това е невиждана обстановка. Иран в никакъв случай не е атакувал непосредствено от лична територия Израел. Но от метода, по който го направи - към този момент наподобява, че няма да е идната огромна война в Близкия изток. Снощи - още до момента в който ракетите летяха, от непрекъснатото посланичество на Иран към Организация на обединените нации в Ню Йорк споделиха, че въпросът е завършен. " Това сме създали, това е сигналът, въпросът е завършен ". Въпросът не е завършен, тъй като последната дума, несъмнено, ще избра да има Израел ", съобщи от своя страна заместител основният редактор на " Дневник " Петър Карабоев. 

" В прочут смисъл може би тази офанзива беше предстояща. Особено, откакто иранското колстото в Дамаск беше ударено от Израел и това сложи Техиран в позиция, в която персите бяха длъжни да отвърнат, с цел да не наподобяват слаби. Един път пред личното си население и повторно пред Израел. Това, съгласно мен, е огромният риск - да не влезем в подобен цикъл от разменени удари на принуждение, тъй като в този момент, по този начин както Иран беше дължен да отговори,  Израел е дължен да направи същото ", изясни в студиото на " Събуди се " интернационалният анализатор Мартин Табаков.

Политологът доцент Искрен Иванов пък разяснява, че  дори тази война да не ескалира в пълномащабен конфликт, отговор от страна на Израел ще има.

" От друга страна, прекомерно е допустимо този спор да се проточи под формата на прокси война, война на технологии. И, несъмнено, най-сериозният сюжет остава, в случай че в действителност тя ескалира в освен това, тъй като тогава Съединени американски щати несъмнено ще се намесят на страната на Израел ", акцентира той. 

 „ Атаката продължи 5 часа, изстреляни са 331 дронове и ракети. Основната част от дроновете са тези, които видяхме в небето над Украйна. Те носят по 20-30 кг. експлозиви, нискобюджетни са и издават доста звук “, сподели пък професорът. 

" Атаката коства към половин милиард $. Анализът демонстрира, че дроновете и балистичните ракети са ориентирани към военните цели. Щети има на военна база в пустинята. Другите дронове са към военни бази, в които има F-35 ", съобщи специалистът.

" Видяхме още в четвъртък едно изложение на евентуалната иранска офанзива в Блумбърг, описвайки стотици дронове и балистични ракети. Всъщност анализът сподели тъкмо това, което се случи ", добави арабистът. 

" Това е акт на възмездие за убийствата в Дамаск ", безапелационен бе той.

Според него концепцията на Иран е по-скоро предизвестие - в случай че вие продължите, ние ще отвърнем. 

" Съединени американски щати няма да поощрят сходна реакция от Израел ", сподели още проф. Чуков, представен от БЛИЦ. 

„ Не сме мигнали тази нощ. Друг път нападението е било ненадейно, а в този момент часове чакахме ракетите да стигнат до Израел. Над необятен Тел Авив нямаше нахлуване. За пръв път наблюдавахме нахлуване над Йерусалим и над Ал Акса – свещеното място за мюсюлманите. Стреляха и над пустинята Негев ”, съобщи пред Нова телевизия българката Рина Бакалова, която живее в Израел.

" Нито една ракета нямаше тъкмо попадение. Едно дете е потърпевшо, незабавно е закарано в болница ", добави сънародничката ни.

Тя сподели, че учебните заведения са затворени, само че градският превоз и всичко останало продължава да работи. Очаква се и летището да бъде отворено за полети вечерта, добави Бакалова. 

Според Роден Декало в неговия регион са чували единствено звука на самолетите, само че не е имало сирени. „ Сега е седмица преди нашите празници. Имаше планувани екскурзии за децата, само че се анулираха. Те остават у дома, само че всичко е отворено, вървим на работа, добави той. 

Ангел Чорапчиев от Йерусалим сподели, че офанзивата е отблъсната сполучливо. Той самият е на работа. Повечето деца са във почивка, евентуално плануваните мероприятия с тях ще бъдат отсрочени. Хората се пробват да продължат естествения си метод на живот в Израел.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР