Българи и македонци се поклониха заедно пред делото и саможертвата

...
Българи и македонци се поклониха заедно пред делото и саможертвата
Коментари Харесай

Българи и македонци честваха в Банско годишнината от рождението на Вапцаров


Българи и македонци се поклониха дружно пред делото и саможертвата на поета-революционер Никола Вапцаров в родния му град Банско, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

Чудесната самодейност бе дело на фондация „ Българска памет ” с ръководител доктор Милен Врабевски. По тяхна самодейност в деня на 108-годишнината от рождението на поета, пред паметника му се поклониха и сервираха венци и цветя възпитаници от четири училища-две от македонския град Струмица, и от Банско и Белица. Всички те носят името на поета, роден на днешния ден през 1909 година в Банско.

Така в родния град на поета за първи път, изцяло в духа на измененията, българи и македонци честваха дружно годишнината от рождението му.

„ Идеята на това взаимно честване е децата от Македония и България, както и от други краища на българската диаспора, на българите, останали отвън границите на майката-родина, да не престават да градят дружно европейското си бъдеще ”, сподели пред БГНЕС доктор Врабевски. Той категорично акцентира обаче, че за това честване прави политически компромис.

„ Защото за мен той е и сътрудник на Коминтерна и нямам политическо съображение да работя в тази посока, в случай че не беше задължението ми към децата ”, обоснова се ръководителят на „ Българска памет ”. „ Ако той е повода да ги събираме дружно, за какво да не създадем нужните взаимни отстъпки ”, добави доктор Врабевски. Според него граденето на стопански мостове е доста по-важно от политическите разлики.

„ И че дружно би трябвало да се научим да градим общото си бъдеще ”, безапелационен бе доктор Врабевски.

„ Да нарекат Вапцаров като „ коминтернец ”, могат единствено хора, които познават неговата същина като персона и създател ”, сподели най-дългогодишният чиновник и организатор в музея на поета в Банско Гълъбица Тодева. Според нея човек, написал такава прелестна лирика, на която се възхищава целия свят, който е хуманист и ненавижда насилието, не може да бъде наименуван „ терорист ”. „ Много литературни създатели дефинират ориста на Вапцаров с тази на Христос и по едно необичайно съвпадане и двамата си отиват на една и съща възраст - 33 години ”, добави Тодева. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР