Балът на Съюза на учените – Варна тази вечер ще

...
Балът на Съюза на учените – Варна тази вечер ще
Коментари Харесай

Бал на учените във Варна събира близо 150 изследователи от региона

Балът на Съюза на учените – Варна довечера ще събере цвета на научната мисъл от района, научи Moreto.net. Близо 150 учени, откриватели, експерти в разнообразни области и преподаватели ще отпразнуват в Морско казино - Варна една извънредно ползотворна година.

Ще я запомним с първия в историята на Съюза конкурс за отсъждане на годишна премия за млади учени, които работят в научни звена на територията на Варненския район. Той завърши през м.май с три оценки за трима млади учени, работили в 2 научни посоки: " Здравеопазване и спорт " и " Социални, икономически и правни науки ". Първите носители на оценката „ Награда за млад академик “ бяха доцент доктор Владимир Жечев, учител в Катедра „ Маркетинг “ на ИУ – Варна, на гл. ас. във Факултет Фармация, Катедра Биохимия, молекулна медицина и нутригеномика, на МУ – Варна гл. ас. Оскан Тасинов, д.б. и на гл. ас. в Катедра по „ Консервативно зъболечение и Орална патология “ гл. ас. доктор Христиана Росенова Маджова-Чоканова, д.м..

Изключително респектиращ по своите мащаби бе и Месецът на науката във Варна, който приключи в края на м.октомври с 23-та заключителна конференция „ Науката в работа на обществото “. Научният конгрес бе проведен от Съюза на учените – Варна с дейното присъединяване на Община Варна, на академичната общественост от 4-те висши образователни заведения в морската столица, на Института по рибни запаси – Варна, Института по океанология, Центъра по хидро и аеродинамика към Институт по металознание, уреди и технологии при Българска академия на науките. На територията на 4-те висши образователни заведения и се показаха научни отчети, включени в съвещанията на 6-те научни секции на Съюза. 76 бяха единствено отчетите в секция „ Икономически науки “, голям брой разработки от секция „ Социални и правни науки “, „ Медицина и дентална медицина “, “Технически науки и „ Морски науки и технология “.

В празничната за учените вечер със Статуетка за заслуги ще бъде отличена Зоя Младенова - професор, лекар по стопанска система, учител в ИУ – Варна и Директор на Научноизследователския институт при университета.

Висока оценка ще получи и колективът създатели от Катедрата по стопанска система и ръководство на опазването на здравето на МУ-Варна. Проф. Антония Димова, доцент Мария Рохова, проф. Стефка Коева, доцент Елка Атанасова, доцент Любомира Коева, проф. Тодорка Костадинова получиха тази година Грамота за високи научни достижения в региона на публичните науки на Съюза на учените в България. Изследването „ Bulgaria: Health system review 2018 ” е издание на Световната здравна организация и Европейската обсерватория по здравни системи и политики. То показва настоящ разбор и оценка на ръководството, финансирането, даването на здравни услуги и работата на здравната система в България. /moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР