Баку е готов да разгледа възможността за закупуване на нефтената

...
Баку е готов да разгледа възможността за закупуване на нефтената
Коментари Харесай

Азербайджан би обмислил закупупването на “Лукойл Нефтохим“

Баку е подготвен да прегледа опцията за закупуване на нефтената рафинерия " Лукойл Нефтохим " в Бургас, в случай че получи съответно предложение, пишат редица азерски, съветски и украински медии.
Прочетете още
През септември 2023 година българският парламент утвърди последователното прекъсване на вноса на съветски нефт. Въпреки че България и няколко други страни от Европейския съюз получиха изключение от възбраната за импорт на съветски нефт до края на 2024 година, депутатите гласоподаваха за ограничение на потреблението на първични материали от Русия в рафинерията на " Лукойл " до 80% до края на 2023 година и за цялостния му отвод до октомври 2024 година

Впоследствие България вкара 60% налог върху облагата за рафинерията в Бургас, като ставката трябваше да се понижи до 15% едвам след продажбата на актива. Заводът се нуждае от инвестиция в размер на 500 млн. евро за рационализация, с цел да може да преработва по-леки неруски сортове нефт.

" Ако бъде направено предложение за закупуване на петролната рафинерия в Бургас, SOCAR (Държавната петролна компания на Азербайджан) и нашето държавно управление са подготвени да го прегледат ", съобщи посланикът на Азербайджан в България Хюсеин Хюсеинов.

Дипломатът добави, че за разискване всъщност би трябвало да има съответно предложение, " каквото към този момент няма ". Тази година през април азерската държавна петролна компания SOCAR откри офис в София.

В средата на октомври комерсиалната конструкция на " Лукойл " Litasco SA, която е главен акционер в " Лукойл Нефтохим ", съобщи, че не е получавала предложения за продажба на рафинерията. В началото на декември " Лукойл " съобщи,ч е ще преразгледа тактиката си за активите си в България. Причината е смяната в изискванията на реализиране на работата на територията на страната. Сред вариантите, пред които е изправена компанията, е продажбата на бизнеса.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР