Бактериите и вирусите са микроскопични организми, които могат да причинят

...
Бактериите и вирусите са микроскопични организми, които могат да причинят
Коментари Харесай

Важно за вирусите и бактериите!

Бактериите и вирусите са микроскопични организми, които могат да причинят заболяване както при хора, по този начин и при животни или растения. Въпреки че бактериите и вирусите могат да имат някои общи характерности, те също са доста разнообразни.

Бактериите нормално са доста по-големи от вирусите и те могат да бъдат изследвани благодарение на стандартен микроскоп. Вирусите са към 1000 пъти по-малки от бактериите и са забележими единствено под електронен микроскоп.

Бактерии

Бактериите са едноклетъчни организми, които се развъждат без значение от други организми. Вирусите се нуждаят от помощта на жива клетка, с цел да се възпроизвеждат.

 Бактерии

Повечето бактерии са безобидни, а някои даже са потребни за хората, други бактерии могат да причинят заболяване. Патогенните бактерии, които предизвикват болестта, създават отрови, които унищожават клетките на тялото. Те могат да причинят хранително отравяне и други съществени болести, в това число менингит, пневмония и туберкулоза.

Бактериалните инфекции могат да бъдат лекувани с антибиотици, които са доста ефикасни за ликвидиране на бактерии. За страдание заради несъразмерната приложимост на антибиотици някои бактериите са получили устойчивост към тях. Най-добрият метод да се предпазите от бактерии и други микроби, е да миете ръцете си вярно и постоянно.

Вирусите

 Вируси

Вирусите са патогени, които предизвикват редица болести, в това число варицела, грип, бяс, Ебола, Зика и ХИВ / СПИН. Вирусите могат да причинят трайни инфекции, при които са неподвижен, и могат да се задействат още веднъж по-късно.

Антибиотиците не работят против вирусите. Лечението на вирусни инфекции нормално се свързва с медикаменти, които лекуват признаците на инфекцията, а не самия вирус. По предписание имунната система без значение се бори с вирусите.

На пазара има и някои типове антивирусни медикаменти, които работят по друг метод. Най-общо - предотвратяват навлизането на вируса в клетката.

Лекарството пречи на отделянето на вирусна ДНК или РНК от протеиновата обвивка, заради което генетичният материал на вируса губи способността си да прониква в клетъчната мембрана. Така работи да вземем за пример ремантадин.

Ваксините могат да се употребяват и за попречване на избрани вирусни и бактериални инфекции.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР