Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която

...
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която
Коментари Харесай

Baingan Bharta - индийска кухня

Baingan Bharta е обичайната индийска рецепта от Панджабския район, която според от региона има разнообразни добавки. В някой места поставят канела, в други зелен грах. Предлагам ви най-автентичната съгласно мен рецепта, с присъщия опушен патладжан, наложителната гарам масала, леката лютивина на зелената чушка и още други незабравими аромати
1 междинен патладжан
1 зелена люта чушка
1/ ч.ч олио
1 междинен лук
1 домат
2-3 скилидки честн
2 с.л настърган свеж джинджифил
2 щипки кимион
1/2 ч.л куркума
1 с.л кориандър на прахуляк
1/2 ч.л гарам масала /или къри/
1 филиз свеж кориандър или целина


Патладжанът намазваме с олио, пробождаме на 2-3 места с вилица и слагаме в тава във фурната да се изпече до омекване. Вместо изпичане, можете да нарежете и изпържите на кубчета патладжана, само че ястието няма да има приятния, присъщ леко опушен усет, който се придобива само при печене. По мое персонално мнение, най-вкусен и благоуханен е патладжана, в случай че се употребява необятен чушкопек.

В тиган с нагорещена лой изсипваме семената кимион. Разбъркваме и прибавяме смачкания чесън и настърган джинджифил. Добавяме наситнения лук и лютата чушка. След към минута прибавяме куркумата на прахуляк, доматите нарязани на ситно. Разбъркваме и прибавяме гарам масалата, кориандъра сол и похлупваме на муден огън да се задуши до омекване.

Изпеченият патладжан обелваме и оставяме да се изцеди с цел да изтече горчивия сок. В Индия има сортове патладжани, които просто не са горчиви. От публикуваните в България, най-негорчив е белия патладжан.
С нож нарязваме на едро патладжана и прибавяме към доматената примес и разбъркваме добре. Сервираме топло поръсено с свеж кориандър или целина
Обикновено на индийската маса с Baingan Bharta участва и ориз.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР