Багдадски съд призна за виновна по обвинения в тероризъм сестрата

...
Багдадски съд призна за виновна по обвинения в тероризъм сестрата
Коментари Харесай

Иракски съд осъди на смърт сестрата на главатаря на "Ислямска държава"

Багдадски съд призна за отговорна по обвинявания в тероризъм сестрата на лидера на групировката "Ислямска страна " Абу Бакр ал Багдади и я осъди на гибел, съобщи представител на иракския Висш правосъден съвет, представен от Асошиейтед прес.

Говорителят сподели, че сестрата на Багдади е приета за отговорна в обезпечаване на логистична поддръжка и подкрепяне на бойци на "Ислямска страна " да правят незаконни действия.

Жената, чието име не се оповестява, е приета за отговорна и в "раздаване на пари " измежду джихадистите от "Ислямска страна " във втория иракски град Мосул, който беше под тяхно ръководство в продължение на повече от три години.

Говорителят добави, че преди този момент брачният партньор на дамата също е бил наказан на гибел като представител на командването на групировката.

През декември иракските управляващи оповестиха победа над "Ислямска страна ", откакто изтласкаха джихадистите от Северен и Централен Ирак. В хода на интервенциите бяха задържани стотици дами, в това число чужденки. Оттогава иракският Централен углавен съд произнесе редица присъди против дами от "Ислямска страна ", вариращи от затвор до гибел посредством обесване.

Местонахождението на Багдади е незнайно.

На няколко пъти се показваха клюки за гибелта му или раняването му при въздушни удари и боеве в Ирак и Сирия, където "Ислямска страна " прогласи ислямски халифат, въпреки че тези изказвания в никакъв случай не са били потвърждавани по неоспорим метод.

Багдади, за който се допуска, че е на към 40 години, е виждан обществено единствено един път, когато се разгласи за лидер на "Ислямска страна " от старинна джамия в Мосул седмици откакто групировката завладя града през лятото на 2014 година дружно с цели територии от Северен и Западен Ирак.

Оттогава той само е разпространявал аудиозаписи към почитателите си, в които ги приканва да продължат да водят война, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР