Бъдещият състав на македонският парламент ще трябва да продължи дебата

...
Бъдещият състав на македонският парламент ще трябва да продължи дебата
Коментари Харесай

Пендаровски: Заради София и Брюксел изгубихме 12 години извън НАТО

Бъдещият състав на македонският парламент ще би трябвало да продължи дебата за конституционните промени на действителна основа и с доста по-почтено отношение към македонската общност. Това съобщи във вторник президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в годишното си послание в Народното събрание, представен от МКД.

" Кристално ясно е, че европейската рамка не може да бъде изменена към по-добро, нито двустранният контракт с България, без значение кой е на власт в Брюксел или София ", сподели президентът.

В този подтекст той загатна срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година, на която, както сподели, като член на македонската делегация е бил директен очевидец на пропуснатата историческа опция, заради национално разцепление и дребни партийни сметки.

" Десет години по-късно приехме доста по-лошо предложение и общо загубихме 12 години отвън Алианса. Не имам вяра, че историята се повтаря в идентични цикли, само че във вътрешнополитическата среда има прилики с това време, като както тогава някои считат, че Европа и светът ще ни чакат. Разбира се, политически е напълно законно да бъдем срещу европейската преговорна рамка, само че политически е и добродетелно да признаем, че има голяма разлика сред това, което българите желаеха от нас първоначално, и това, което остана от всички тези претенции, в този документ ", сподели президентът.

Той изрази надълбоко разбиране, че никой от днешното потомство политици в никакъв случай няма да договаря по въпросите на идентичността, тъй като, както уточни, " нашите червени линии не са избрани от нас, те са избрани от дълго време от тези, които направиха тази страна в 1944 година с актове на Първото съвещание на АСНОМ ".

Пендаровски се спря и на македонско-българските връзки, като акцентира, че публична София е направила редица неприятни ходове, довели до изстудяване на връзките, само че добави, че е в полза на Македония да има продуктивно съдействие с всичките си съседи.

" Със сигурност не е в наш стратегически интерес да вършим зложелател от България, тъй като е в наш интерес да имаме постоянна среда и продуктивно съдействие с всичките ни съседи, вместо да пилеем нашите сила с тях, спор за история ", акцентира той.

Припомняме, че Пендаровски към този момент разгласи, че няма да търси преизбиране като президент
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР