Бъдещият премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че ще

...
Бъдещият премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че ще
Коментари Харесай

Бъдещият премиер на Северна Македония: Ще се придържаме към утвърдените от парламента позиции

Бъдещият министър председател на Северна Македония Димитър Ковачевски съобщи, че ще се придържат към одобрените от Народното събрание позиции във връзка с договарянията с България.

Изявлението беше направено късно нощес, откакто Ковачевски оповести имената на новите министри от неговата партия - Социалдемократически съюз.

Попитан за заключенията на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев, бъдещият министър-председател на югозападната ни съседка сподели, че е добре да се преговоря за въпроси, които се отнасят до бъдещето, тъй като по този начин може да се възвърне доверието сред държавните управления и жителите на двете страни.

По отношение на упованията от срещата с българския министър председател на 18 януари той съобщи, че е добре да се разисква инфраструктура, стопанска система, т.е. бъдещето, а не историята, тъй като това е метод да бъде върнато доверието сред двете страни и че алените линии няма да бъдат прекрачвани.

Ковачевски разгласи целите на новото държавно управление и предложенията за нови министри, които по думите му имат професионален потенциал, уместност и предпочитание да работят за жителите и имат вяра в солидарността и равенството. Екип от нови хора, само че и потвърдени към този момент в предходното държавно управление, оповестиха македонските медии.

На досегашните си позиции остават Оливер Спасовски - министър на вътрешните работи, Фатмир Битичи- вицепремиер по стопанска система, Любчо Николовски - министър на земеделието и Благой Бочварски -министър на превоза и известията. Боян Маричич ще поеме поста вицепремиер за евроинтеграция, Славица Гърковска- вицепремиер по битка с корупцията, Славянка Петровска е препоръчана за министър на защитата, Никола Тупанчевски - министър на правораздаването, Йована Тренчевска- министър на труда и обществените въпроси и Бисера Костадиновска-Стойчевска- министър на културата.

От квотата на Алианс за албанците ще бъдат министърът на опазването на здравето и министър без портфейл, отговарящ за диаспората и осведомителното общество и администрацията.

Кадрите на Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети остават непроменени в новото държавно управление.

Запитан за оправянето с енергийната рецесия, Ковачевски удостовери, че ще бъдат подхванати редица ограничения за енергийна непоклатимост.

Представени първо на тясното партийно управление, а нощес на Централен съвет на СДСМ, през днешния ден предложенията за нови министри и проекто-програмата на бъдещия кабинет ще бъдат импортирани в Народното събрание. Очаква се през уикенда да бъде планувано съвещание на Народното събрание в Република Северна Македония, на което да бъде гласувано новото държавно управление.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР