Бъдещите устройства на германски разработчик ще съхраняват десетки петабайти за

...
Бъдещите устройства на германски разработчик ще съхраняват десетки петабайти за
Коментари Харесай

Керамична памет вещае края на HDD, SSD и магнитните ленти

Бъдещите устройства на немски разработчик ще съхраняват десетки петабайти за хиляди години

Ултра надеждна и бърза памет може да преобрази пазара на предпазване на данни
(снимка: CC0 Public Domain)

Съхранението на данни – такова, какъвто го познаваме през днешния ден, може би е към края си. Има огромна възможност обичайните носители като SSD, HDD и магнитните ленти да бъдат сменени от ултра надеждна керамична памет, устойчива на влага и киселина, която може да съхранява хиляди терабайти информация за 5000 години и е по-бърза даже от SSD дисковете.

Германската компания Cerabyte, известна още като Ceramic Data Solutions Holding GmbH, разгласи пробив в региона на съхранението на данни, който може да заличи актуалната сторидж промишленост, оценена на $500 милиарда Според портала Tom’s Hardware, новаторската разработка CeraMemory (керамична памет) има капацитет да понижи общите разноски за предпазване в центрове за данни със 75%.

Амбициозна пътна карта

Cerabyte разгласява доста амбициозна пътна карта за идващите 12 години, в която модулите CeraMemory са позиционирани сред 2025 и 2030 година Според картата, такива устройства ще могат да съхраняват от 10 до 100 петабайта (PB) информация (1 PB е 1024 TB, а 1 TB е 1024 GB). За съпоставяне, даже най-модерните твърди дискове и SSD устройства могат да поберат единствено няколко десетки терабайта (TB), което значи, че потенциалът на CeraMemory ще бъде с няколко порядъка по-голям.
още по темата
Тези устройства явно е призвана да реши дефинитивно ориста на твърдите дискове и да измести даже SSD-тата, желани от потребителите по целия свят. Магнитните ленти, които освен не губят своята новост с годините, само че и стават все по-добри, също са застрашени – с цел да им съперничат, немските разработчици възнамеряват да основат „ керамични “ ленти CeraTape, чиято поява се чака сред 2030 и 2035 година Тези ленти ще да съхраняват до 1 екзабайт (EB) или 1024 PB информация. За съпоставяне, актуалните магнитни ленти са проектирани да съхраняват до 150 TB данни в компресирана форма.

Неразрушими носители

CeraTape и CeraMemory се обрисуват неразрушими носители. Докато твърдите дискове се чупят от най-малкото рухване, а SSD-та не обичат високите работни температури, концепцията на Cerabyte е да съхранява информация при температури от +300 до -273 градуса по Целзий, т.е. даже при безспорна нула. Освен това новата керамична памет не се бои от въздействието на влагата и киселините.

Когато популяризира бъдещото си откритие, немският стартъп излага разнообразни причини, които могат да бъдат разграничени в три категории – надеждност, екологичност и доходност. Първият мотив е, че CeraTape и CeraMemory са способни да съхраняват информация за 5000 години – колкото античните египетски писмени знаци, които са оживели до през днешния ден.

Що се отнася до екологичността, допуска се, че новите устройства ще са толкоз по-добри от всички съществуващи, че могат да понижат излъчванията на CO2, създадени от центровете за данни, с впечатляващите 99% заради минимална консумация на сила. Това се отразява и на разноските за тяхното потребление.

В основата са нанотехнологии

Всички бъдещи изобретения на Cerabyte се основават на нанотехнологии. Става дума за нанослоеве от неорганична керамика с дебелина единствено 50-100 атома, които се употребяват като кафези за предпазване на данни. Плътността на запис сега е GB/cm2, само че с развиването на технологията от 100 нм до 3 нм потенциалът на нанокерамиката ще се усили до равнища, измервани с TB/cm2, дават обещание разработчиците.

Засега е известно, че CeraMemory и CeraTape употребяват профилиран лазерен лъч за запис на данни, а като опция може да се употребява ориентиран лъч от частици. Той структурира матриците с данни по подобен метод, че на външен тип да наподобяват на познатите QR кодове. Четенето на данни може да се извърши благодарение на съоръжение, което употребява техники за микроскопска визуализация с висока разграничителна дарба или електронно-лъчева микроскопия.

По-бързи от SSD?

Разработчиците от Cerabyte оповестиха, че техните дискове ще могат да работят със скорост от няколко GB/s, както при четене, по този начин и при запис, без да дават по-точни стойности. Много модерни SSD дискове към този момент са надхвърлили прага от 1 GB/s при четене, а до 2030 година и изключително към 2035 година, когато ще се появят CeraMemory и CeraTape, SSD-тата ще станат още по-бързи. Все още не е допустимо да се планува дали концепцията на Cerabyte в последна сметка ще може да се конкурира със SSD във връзка с скоростта.

Модулите CeraMemory най-вероятно ще съставляват касета, вътре в която има листове от незнаен материал с керамично покритие. Лентите CeraTape ще имат дебелина 5 микрона и керамично покритие с дебелина 10 нм. В бъдеще може да се появят многослойни ленти.

Въпроси без отговор

Към момента технологията, създадена от Cerabyte, повдига доста въпроси. Например, към момента не е ясно коя е целевата публика на бъдещите дискове, макар че споменаването на центрове за данни може да значи, че елементарните консуматори няма да имат опция да изпитат всички преимущества на нанокерамиката по отношение на флаш паметта.

Също по този начин към момента не е ясно по какъв начин ще наподобяват четците на ленти, какъв интерфейс ще употребяват касетите за връзка с компютър и дали ще изискват настрана „ дисково устройство “ за това, както е при оптичните дискове, където данните също се записват и четат благодарение на лазер.

Вероятно инженерите от Cerabyte ще издигнат завесата в близко бъдеще – те ще вземат участие в идната конференция за сторидж разработки “Storage Developer Conference 2023 ”, която ще се организира от 18 до 21 септември 2023 година във Фримот, Калифорния.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР