Бъдещите съвместни действия по наказателните процедури срещу България за качеството

...
Бъдещите съвместни действия по наказателните процедури срещу България за качеството
Коментари Харесай

Еврокомисията помага на България за въздуха и Калиакра

Бъдещите взаимни дейности по наказателните процедури против България за качеството на атмосферния въздух и по проблема „ Калиакра “ бяха разисквани в Брюксел на среща на министъра на околната среда Нено Димов с еврокомисаря по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела и екипа му.

По наказателната процедура за качеството на атмосферния въздух двамата се съгласиха, че е извънредно тежък проблем, който има освен екологично, само че и социално-икономическо измерение. За да не бъдат наложени наказания на България, би трябвало да бъдат положени взаимни старания на разнообразни институции и министерства за решение на казуса с съществуването на наднормени стойности на наличие на фини прахови частици във въздуха.

Основна роля за реализирането на ограниченията за възстановяване на чистотата на въздуха да имат локалните управляващи, стана ясно на срещата.
Комисията се ангажира да оказва помощ в този развой. Министър Димов и комисар Вела се съгласиха да бъдат проведени работни срещи за отчитане на напредъка по този въпрос, като първата следва до края на годината. На нея ще бъдат показани план с съответни ограничения на национално равнище, създаден от Световната банка.

Комисията си дава сметка за сложността на проблема и че е належащо по-дълго време за разрешаването му, уточни комисар Вела на срещата.
По проблема „ Калиакра “ министър Димов и комисар Вела набелязаха взаимни дейности с оглед намиране на уравновесено решение, което да отбрани както местообитанията в предпазената зона на понто - сарматските степи, по този начин и ползите на локалните общности и притежателите на парцели в региона.

Министър Димов осведоми комисар Вела, че ще се търси интернационална експертиза за прецизиране границите и режимите на отбрана в понто - сарматските степи, част от европейската мрежа Натура 2000.

Министър Димов заяви на комисаря, че стартира процедурата по разглеждане на Оценка на въздействието върху околната среда за Лот 3.2 на автомагистрала „ Струма “ и се чака до 30 дни оценката да бъде разисквана от Висшия експертен екологичен съвет. Той уточни, че би трябвало да бъдат регистрирани другите отзиви от публичните разисквания, преди окончателното решение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР